КОМУ ЗАВАЖАЄ ХРЕСТ?

Днями дівчата із скандально відомої організації «Фемен» спиляли у центрі Києва поклінний хрест, поставлений під час Помаранчевої революції. Свій вчинок вони пояснили солідарністю з російською панк-групою “PussyRiot”, співачок якої судили у Москві. Ті нещодавно заспівали у московському храмі Христа Спасителя «Богородице, Путіна прожени». Віруючі розцінили це як образу своїх релігійних почуттів. Відтак молодих жінок засудили до двох років колонії. Оцінки громадськості різні: хтось захищає право на самовираження панк-співачок, інші вимагають покарати їх ще жорстокіше.

Назву групи, як правило, згадують англійською,адже переклад її занадто двозначний. Свободу «пусськи» розуміють дуже розширено, що традиціоналістами не сприймається. Втім, на їхній захист виступило багато знаменитих людей. Серед них і всесвітньо відома співачка Мадонна, яка нещодавно гастролювала у Москві. Правда, католицька церква дуже критично ставиться до самої Мадонни й свого часу вимагала у неї змінити сценічний псевдонім. А коли співачка почала вивчати каббалу, ще й якісь темні окультні практики, то критичне ставлення до неї лише поглибилося.

Натомість московські панк-співачки увійшли у конфлікт не з католицькою, а з православною церквою. Їхні київські колежанки пішли ще далі. Вони замахнулися на символ християнства взагалі. Мало того. Інтелект ніколи не був вродженою ознакою «феменок», але цього разу вони перевершили самі себе.Хрест, який вони спиляли, був встановлений мешканцями західноукраїнських областей у пам’ять жертв сталінських репресій. Тому саме цього символу зовсім не стосувалися вигуки оголених дівчат, що закликали українців виходити з-під впливу церкви. Мовляв, попи освячують правлячий режим і необхідно позбавлятися віри у них. Але ж до офіційної церкви зрізаний хрест не мав жодного відношення!

Розумні люди сказали дівчатам вже після акції: якщо вони протестують проти прислужництва владі та безмірної жадібності попів, то повинні піти зі своєю бензопилою і розпиляти їхній «Мерседес» або «Лексус». А зваливши встановлений народом хрест, вони тим самим плюнули в душу мільйонів, близькі яких знищені нелюдським режимом. Якраз більшовики завзято валили хрести і церкви, знищували духовенство і рядових віруючих різних конфесій. Коли розуму не вистачає збагнути таку річ, то не варто брати бензопилу в руки і йти на «хрестоповал».

Проти офіційної церкви, яка нині стала «департаментом духовності» кремлівськихнебожителів, протестує все більше людей. Злиття зі світською владою не йде на користь самій церкві. Матеріально священики, звичайно, від цього виграють. Але значно більше втрачають в очах віруючих. Коли ж народ піднімається проти непопулярної влади, може постраждати і офіційна церква. Російське православ’я пройшло через страшні випробування після революції 1917 року. Забувати про них не варто і самому духовенству, і мирянам, і навіть критикам церкви. А «феменкам» необхідно хоч зрідка використовувати власні голови за прямим призначенням, інакше матимуть проблеми не лише з владою і церквою, але і з народом.

Ігор Буркут, політолог

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *