Китайські еко-герої

Сліпий та його безрукий друг посадили за 10 років 10 тис. дерев

Цзя Хаїкса та Цзя Веньці – можливо, найбільш видатна пара екологів, про яких колись чули у світі. Один з цієї пари – сліпий, в іншого ампутовані обидві верхні кінцівки. Тим не менш, вони спромоглися у симбіозі використати можливості, що в них залишалися, й посадити понад 10 тис. дерев за останнє десятиріччя.

Цзя Хаїкса та Цзя Веньці

еко герой1

Хаїкса и Веньці стали партнерами, коли не змогли отримати роботу через фізичні недоліки. Вони стали очима й руками один одному й узяли на себе перетворення 3-х га землі в околицях рідного села Єлі, провінція Хебей на півночі Китаю.«Я – його руки, – каже Хаїкса – він – мої очі. Ми хороші партнери».

Хаїкса народився з уродженою катарактою і не бачив на ліве око. 2000-го від цілком осліпнув через ДТП. Веньці ж утратив обидві руки внаслідок нещасного випадку, коли йому було лише 3 роки. Вони зустрілися 2001-го, коли жоден з них не міг знайти роботи. Хоча перспективи й були сумними, вони повинні були знайти спосіб заробляти собі на життя.

«Одного разу мій син прийшов додому і сказав: «Татку, я почув запах апельсину, коли інший хлопчик чистив його – і мені здалося, що я його скуштував», – розповідає Хаїкса, – а я гостро відчув сором за те, що моя дитина не може навіть спробувати апельсин на смак. Це збудило в мені бажання жити. Я повинен був жити для нього. Мені довелося багато працювати й зосередитися на зароблянні грошей».

Чоловіки виношували план, як об’єднати свої навички й саджати дерева, які змогли б допомогти їм заробити гроші і водночас благотворно вплинути на майбутні покоління. Для цього пара орендувала у місцевої влади велику ділянку землі на березі річки. Враховуючи їхні погані житлові та матеріальні умови, сільська влада прийняла рішення звільнити їх від орендної плати.

Щодня Хаїкса та Венці виходять о сьомій ранку з домівок, озброєні молотком і залізним прутом. Веньці переносить свого сліпого супутника через швидкі потічки дорогою до місця роботи. Оскільки в них немає грошей купити саджанці, їм доводиться вручну збирати живці, а це, враховуючи їхню інвалідність, не так вже й просто. Під керівництвом свого безрукого товариша Хаїкса повільно збирає живці. Далі він риє ямку в землі й саджає рослину. Веньці турбується про поливання саджанців. Все це, природно, відбувається дуже повільно, але дует займається такою роботою протягом багатьох років і їм удалося посадити понад 10 тис. дерев – набагато більше, ніж  більшість здорових посадили за своє життя. І вони не планують припиняти цю роботу.

«Хоча за цей десяток років ми досягли не так вже й багато, але ми докладемо усіх зусиль, аби зробити більше», – каже Хаїкса.

«Мит твердо стоїмо на своїх ногах, – додає Веньці, плоди нашої праці солодкі. Хоча ми й гриземо коржики, та в наших серцях панує мир».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *