Нікому не дозволяйте робити відмітки у своєму паспорті

Упродовж січня-липня цього року близько шести тисяч буковинців уперше отримали паспорти громадян України, досягнувши 16-річного віку. Про це повідомив в.о. начальника Державної міграційної служби України в Чернівецькій області Віктор ПИСЛАР. Наразі знята й проблема з виготовленням закордонних паспортів, яка виникла влітку через зміну підприємства, де виготовлялися паспорти. За сім місяців року обласний підрозділ міграційної служби прийняв близько 19 тис. замовлень на оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон, в тому числі близько 2,5 тисяч – в оперативному режимі. Як запевнив п. Пислар, термінові паспорти і під час «проблемного періоду» виготовлялися упродовж 10 днів, а на виготовлення нетермінових уже нині витрачається звичних 25 днів. Виготовлення біометричних паспортів у найближчому майбутньому не передбачається.

Óêðàèíñêèé ïàñïîðò

Та якщо закордонний паспорт є річчю необов’язковою й потрібною громадянам лише для закордонних подорожей, то український паспорт – це головний документ, який посвідчує особу, потрібен для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою на території України. Багато громадян не приділяють достатньої уваги українському паспорту. А дарма. Авторка цих рядків на прес-конференції в обласному представництві ДМС випадково з’ясувала, що користується… недійсним паспортом.

На останній сторінці кожного паспорта надрукований витяг з Положення про паспорт громадянина України, де сьомим пунктом зазначено: «Записи, вклеювання фотокарток і відмітки у паспорті здійснюються паспортною службою».

Але нерідко трапляється, що в паспорт вписують, наприклад, номер ідентифікаційного коду. З моїм паспортом зайшли ще далі: виборча дільниця №60 2004-го року під час виборів Президента України внесла на одну зі сторінок документа інформацію, що видала мені відкріпне посвідчення №167123 від 24.12.04 і засвідчила це печаткою. Таким чином, мій паспорт наразі недійсний, я повинна звернутися із заявою до паспортної служби за місцем проживання, сплатити штраф за пошкодження документу і отримати новий…

А ви перевіряли записи у своєму паспорті?

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *