Іноземці – допомагають, свої – «роздягають»

За законами Франції, тамтешнє медичне обладнання через три роки має замінятися на нове. Тому французи раді свою «стару» техніку та медінвертар подарувати нам. Проте,  українські бюрократи такому подарунку, схоже, геть не раді…

DSC_8660

Лікарняні ліжка, крісла, масажні столики, тренажерні велосипеди, операційний стіл та інше обладнання отримала обласна лікарня Чернівців з Франції. А після цього лікувальний заклад відвідала гостя – Француаз Марм’є, президент асоціації «Буковина Лозер». Їй продемонстрували як саме використовують обладнання, передане через буковинську громадську організацію «Вертикаль».

Через дорогу доставку страждають нужденні

– З «Вертикаллю» ми співпрацюємо вже багато років. Саме завдяки їм зроблено ремонт у трьох підрозділах відділення торакальної хірургії, – розповідає Володимир УШАКОВ, головний лікар Чернівецької обласної лікарні. А гуманітарна допомога у вигляді медичного обладнання покращила умови перебування хворих у стаціонарі. Та, на жаль, існує проблема – надто дорога доставка гуманітарних вантажів з Франції. А сьогодні є що привезти! І медичний інвентар, і рентгенівську, ультразвукову та ендоскопічну техніку тощо. За законами Франції, медичне обладнання через три роки має замінятися на нове. А ми у себе ще можемо ним користуватися.

За словами Лариси КУБАСОВОЇ, керівника обласної громадської організації «Вертикаль», на транспортування «гуманітарки» з Франції до Чернівців витратили 5 тис. євро. Збирали ці кошти волонтери по копійчині. 10 тис. грн. з них дав Максим Бурбак, депутат обласної, чи то пак, уже Верховної ради. Нині вертикалівці шукають спонсорів, які зголосилися би перевозити обладнання.

– Якби не допомога небайдужих людей, власними силами ми навряд чи змогли би щось зробити, – каже Лариса Миколаївна. – Наприклад, «Народна допомога» надіслала в лікарню безхатченків. Ці люди жили в палатах, їх тут годували та лікували. Натомість вони зробили ремонт у 5 палатах відділення торакальної хірургії. До речі, будівельні  матеріали безоплатно надав Анатолій Чорний, директор «Будмаркету».

Окрім чернівецької лікарні, обладнання, зокрема, ліжка, крісла, інвалідні стільці та інший інвентар, отримали Кіцманська та Заставнівська районні лікарні.

Оренда старого підвалу вартує 3 тис. грн.

– Крім дорогого транспортування, маємо ще одну проблему, – скаржиться п. Кубасова. –  Не маємо куди складати гуманітарну допомогу на час її розмитнення. Коли надійшов останній вантаж, ми звернулися до обласної влади із проханням надати  приміщення. Та отримали відповідь, що доведеться чекати 3-4 місяці. Але ж машина вже стояла на кордоні! А вивантажувати у митний термінал і платити за кожний день простою  неймовірні кошти нам – безприбутковій громадській організації – не по кишені. Допомогли доброчинці з Заставни, але їздити щодня до район дуже незручно. Тоді в нас виникла ідея. Адже обласна лікарня має підвал, яким ніхто не користується. Ми й хотіли взяти його в оренду, щоби вантаж (частина якого призначається саме для обллікарні!) «чекав» розмитнення у Чернівцях. Та за обшарпане, старе підвальне приміщення без жодних умов нам нарахували… від 2,5 до 3 тис. грн. на місяць. Захмарні кошти! Тому необхідно, аби владники Буковини зрозуміли, що пішовши нам на зустріч, вони допоможуть нужденним буковинцям. А поки доводиться відмовлятися від допомоги іноземців. До речі, з їхнього боку – безкоштовної…

Любов КАФАНОВА, «Версії», фото Ігоря КОНСТАНТИНЮКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *