Президент України і глави місцевих адміністрацій – за політичні та економічні реформи

Голова облдержадміністрації Володимир Куліш взяв участь в нараді, яку проводив президент Віктор Ющенко.

У своєму виступі на цьому заході очільник держави, зокрема, акцентував увагу на питаннях політичної кризи, економіки і бюджету, необхідності реформування національної Конституції: – Чому український парламент втратив наснагу, енергію і свою силу? Тому що всі національно важливі рішення в сьогоднішньому національному парламенті приймаються не в публічній залі парламенту, а за кулісами. За кулісами і окремими персонами. От вся катастрофа українського парламентаризму, – констатував Президент.

Він вважає, що кожна гілка влади повинна усвідомити: те управління економікою, яке ми маємо сьогодні, веде країну до катастрофи. Нам треба знайти консолідацію, спільне розуміння, як діяти нині, як побороти цей дикий популізм, ці пусті обіцянки, що сиплються як з рогу достатку, бо країна стоїть перед виборною кампанією. Президент підкреслив, що він є найбільшим прихильником проведення економічних реформ уже сьогодні:

–Реформи, реформи й реформи. Ми маємо слабку бюджетну політику – це найбільша ахіллесова п’ята. На жаль, уряд нічого не зробив для того, щоби бюджет-2009 був переглянутий, – підкреслив Віктор Ющенко.

Глава держави вважає, що політична реформа, започаткована 2004-го, провалилася, бо вона підірвала баланс державної влади. Пропорційна система виборів за закритими партійними списками привела до влади кримінальні елементи, які живуть не за законом, привела до політики політичну корупцію – і це звело нанівець ефективність роботи влади.

Політичні клани наглухо замкнуті на своїх лідерів. Недоторканність депутатів стала просто прапором гнилизни політичних угруповань, вона захистила їх від усього – закону, відповідальності, людей. Отже, ситуацію можна виправити виключно через зміни до Конституції.

Президент зупинився на ключових засадах, які він запропонував у своєму проекті Конституції. Зокрема, повне гарантування прав і свобод людини і громадянина, порядок у системі влади, зменшення кількості парламентаріїв і скасування депутатської недоторканності, більше прав регіонам і місцевому самоврядуванню і забезпечення незалежності та ефективності українських судів і правоохоронців: – Зміни, які пропоную, усувають дисбаланс і суперечності між ключовими владними інституціями і дають країні сильну державну владу, про яку так багато пишуть сьогодні на білбордах деякі політики, – сказав Віктор Ющенко. – Першочергове завдання – реформування парламенту і, фактично, порятунок парламентаризму.

У президентському проекті Конституції передбачається двопалатний парламент. Запровадження верхньої палати – Сенату – має на меті посилити представництво регіонів у центральній владі. До складу Сенату пропонується обирати по три сенатори від АР Крим, кожної області та Києва, а також від громад, які за своїм статусом прирівняні до області.

– Така система, до якої будуть закладені механізми взаємного
контролю, допоможе уникнути політизації роботи парламенту, надто в питаннях кадрових, тих, що стосуються судової, правоохоронної, законодавчої системи тощо. Це – гарний фільтр, щоби національні інтереси поставити вище партійних або інтересів вождів фан-клубів, – підкреслив Президент України.

Ющенко пропонує змінити систему виборів, запровадити відкриті списки партій і блоків, коли люди зможуть обирати до парламенту не просто партію, а кожного депутата.

«Я виступаю за зміну виборчого законодавства і повернення до мажоритарної системи на всіх місцевих виборах. Це позиція принципова. Щоби люди знали, кого вони обирають до місцевих органів влади і самоврядування і могли спитати з цих людей. Глибоко переконаний: найменше, чого потребують українці на цьому рівні представницької влади – це порожньої політики», – відзначив глава держави.

Президентський проект змін до Конституції розв’язує проблему відносин між регіонами, громадами і центральною владою. Йдеться про розширення повноважень громад і, у першу чергу, в питаннях формування бюджетів. Усі повноваження й фінанси для вирішення проблем місцевих громад (освіта, охорона здоров’я, соціально-економічний розвиток) мають залишатися на місцях.

– Таким чином, вибачте за пафос, моя пропозиція не відображує якісь особисті амбіції чи прагнення. Мене не цікавить, де я буду в 2010 році. Мене цікавить, де буде країна, мої та ваші діти, 46 млн. громадян. От і все – просто і ясно. Нам треба відстояти державну й національну позицію. В цьому, на мій погляд, головна відмінність між тим, що пропонує глава держави, і тим, що відбувається сьогодні в нашому роздертому на частини політикумі, – сказав Віктор Ющенко.

Конституційна реформа є нагальним політичним завданням, здійснення якого має встановити баланс між гілками державної влади та надати реальні повноваження регіонам. Про це заявили після наради під час брифінгу у Секретаріаті Президента голови облдержадміністрацій Володимир Куліш, Віктор Бондар, Арсен Аваков.

Як повідомляє Головна служба інформаційної політики Секретаріату Президента, очільник крайової влади Буковини, зокрема, критично оцінив розподіл бюджетних коштів між центром і регіонами, надмірну централізацію бюджетних повноважень. Така ситуація, приміром, ускладнює процес ліквідації наслідків повені, яка сталася торік в області.

Володимир Куліш критично висловився також про те, що регіони не мають адекватного представництва у парламенті і підтримав ініціативу глави держави створити верхню палату парламенту, що має сприяти урахуванню інтересів і вирішенню проблем територій.

Прес-служба Чернівецької ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *