ІІ Освітньо-наукові читання «Космічна Україна – країна майбутнього» у Дніпрі

15 та 16 листопада 2023 року у Дніпрі, у Національному центрі аерокосмічної освіти молоді імені Макарова, відбулися ІІ Освітньо-наукові читання «Космічна Україна – країна майбутнього» в рамках комплексно-тематичного проєкту «Космічне братство» у форматі Google Meet-конференції. Учасників та гостей Читань привітали: Ірина ФЕДОРЕНКО – заступник генерального директора з науки та освіти НЦАОМ ім. О.М. Макарова, к.і.н.; Віталій ЯЦЕНКО – голова оргкомітету Читань, директор Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка, к.ф-м.н.; Віктор ХУТОРНИЙ – к.т.н., Заслужений працівник освіти України, завідувач методичного сектору навчально-методичного відділу НЦАОМ ім. О.М. Макарова.

Представлено науково-дослідні робти здобувачів освіти з різних областей України: Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Львівської та Чернівецької.

Читання відбулися за підтримки:
• Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка;
Чернівецький ліцей № 14 Чернівецької міської ради;
• школи I-III ступенів № 36 імені С.П. Корольова міста Києва;
• кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара;
• провідних екологів та краєзнавців Кіровоградщини.
26 років тому, 19 листопада 1997 року, на шатлі «Колумбія» у космос відправився міжнародний екіпаж, у складі якого був і українець Леонід Костянтинович Каденюк. В Національній академії наук України на базі Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного (директор інституту академік К.М. Ситник) була сформована група науковців для підготовки наукових експериментів із космічної ботаніки (керівник групи професор Є.Л. Кордюм). За підсумками конкурсу до групи претендентів на політ зараховано Леоніда Каденюка, Вячеслава Мейтарчана, Ярослава Пустового і Надію Адамчук. 
Робота Читань проходила за 4 науковими напрямами, було 45 онлайн-підключень, а в обговоренні доповідей взяло участь близько 60 учасників та гостей Читань.
Від Чернівецької області успішно виступили учні  Чернівецького багатопрофільного ліцею №11  «Престиж» Аліна Зубова, 11-А клас з доповіддю «Як можна використовувати чорні діри у майбутньому?»;
Христина Лупу, 11-Б клас з доповіддю «Вплив перебування в космосі на організм людини». Науковий керівник: Тетяна Спориніна, вчитель інформатики Чернівецького багатопрофільного ліцею №11  «Престиж».
Читання відбулися. Це мотивує молодь до пошуку нових знань та науково-дослідної творчості, а керівникам науково-дослідних робіт дає натхнення щодо збагачення інтелектуального зросту здобувачів освіти та розбудови майбутнього України.
Вл. інфор.
Фото з архіву НЦАОМ ім. О.М. Макарова, Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *