Грип по-сільському

Село Молодія – це лише 7 км від Чернівців. Незважаючи на те, що телевізор є в кожній хаті, про грип люди мають примарне уявлення, бо найчастіше після роботи на подвір’ї та в стайні дивляться лише серіали.

– Кажуть, що люди сильно мруть, – говорить чоловік років 40. – От, кажуть, у Волоці вчора померла 30-річна дівчина невідомо від чого… То мабуть не грип, а то чого ж мруть лише тут. Страшно, але ж більше, ніж Бог дав, не проживеш… Як тобі суджено жити, будеш жити, в масці ходиш чи без.

Про маски і взагалі ліки – мова окрема. У повній маршрутці в масках лише троє: я та ще дві жінки. Маска водія лежить на «бардачку»: мовляв, буде перевірка – вдягну. Так само вчиняє і решта водіїв приміських маршруток. Жінки, які їдуть з міста до Чагра з повними торбами, взагалі думають про храм (8 листопада, на Дмитра). Про маски, як і про будь-які ліки, вони навіть не згадують.

– Аптеку в Молодії закрили ще рік тому, – розповідають селяни. – Чому – ніхто не знає. Як, не дай Бог, хто захворіє, мусимо їхати за ліками до Чернівців. У сільського фельдшера навіть машини немає, тож коли хворіє кілька людей у різних кінцях села, щастя, як медик прийде саме до тебе.

Які у нього є ліки? Та майже нічого немає. Ось нещодавно хлопець голову розбив, то кровотечу мусили зупиняти самі, бо звеліли везти до міста. Невідомо, що було би з дитиною, якби повезли… По щось серйозніше взагалі не йдеться…

– Як захищаємося від грипу? Їмо часник та п’ємо 50 грамів, – кажуть жінки. – А що ще залишається? Поки, хвалити Бога, грипу в селі немає, люди здорові. Молимося Богу та сподіваємося на краще: може, іноземні лікарі розберуться, що то за напасть така…

Коли таке робиться у селі, яке розташоване за 15 хвилин їзди від міста, що казати про далекі хутори на Путильщині чи села на Сокирянщині? Чи отримали ліки сільські аптеки? Чи є вони у селах взагалі? Про маски та про знання й мобільність єдиного на все село медпрацівника писати не будемо, воно й так зрозуміле. То де влада бореться з грипом, коли в селах живе більше половини населення області?

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії», Чернівці-Молодія-Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *