Геніальний художник зберігає свої картини… за шафою

На персональній виставці Ореста Криворучка в обласному художньому музеї представлено частину музейної колекції його картин. Виставка присвячена 70-річному ювілею художника і складається з 54 живописних полотен, графіки та екслібрисів, і діятиме до 6 серпня.

На відкриття виставки зібралося чимало друзів, колег митця, поціновувачів його творчості – виставкова зала художнього музею ледь умістила всіх охочих долучитися до мистецької імпрези.

Колекція робіт дуже достойна і відтворює різні етапи розвитку мистецької особистості Ореста Криворучка, – говорить завідувач відділу образотворчого мистецтва Чернівецького обласного художнього музею Олена ГУЖВА. – Ми просто не могли не показати її, бо ж деякі робити Ореста Івановича є тільки у нас.

Зокрема, тільки в художньому музеї можна побачити полотна Ореста Криворучка раннього періоду – періоду його становлення як митця, художника, графіка – коли він тільки заявив про себе. Це роботи 70-их років, які мистецтвознавці називають своєрідною «візитівкою буковинського мистецтва», 80-90-их років та вже ХХІ століття. Представлені роботи у різних жанрах, техніках, в яких працював і працює Орест Іванович. Він успішно реалізує себе як графік і живописець – на виставці є і станкова графіка, і екслібриси, і живопис, і друкована графіка, і мала пластика.

Екслібриси – те, що вдається художникові чи не найкраще. Цією технікою він захопився у 80-их роках. З того часу, виробив свої власні, відмінні особливості роботи в екслібрисі – багату на колір техніку глибокого друку «інкорель». Тематика екслібрисів Криворучка – історія нашого краю, архітектурні набутки. Він – буковинець. І це повновимірно втілюється в його роботах. Також художник пише історію та етапи розвитку держави, серед робіт є індустріально спрямовані: пейзажі, портрети робітників, будівельників. Для його картин характерні лаконізм, продумана мистецька концепція.

– Для цієї експозиції я відібрав найкращі роботи, які зберігаються у фондах художнього музею. Більшість із них упродовж років я дарував музею, частина – були закуплені. Так і назбиралася ціла колекція, – каже заслужений художник України Орест КРИВОРУЧКО.

Точну кількість своїх робіт Оресту Криворучку назвати складно – настільки їх багато. Перевести мистецтво в циферію вдається тільки частково: 587 екслібрисів, а ще ж є мала графіка, більше 50 книжок, які оформив майстер, театральні плакати, етикетки, які робив колись на замовлення… Значну кількість робіт Орест Криворучко зберігає вдома.

– Місця небагато, тому я поскладав їх: які за шафою, які під диваном, які на стелажі… Вже й нема куди розкладати, – ділиться митець. – Щось дарую, щось купують – так з’являється ще трохи місця для інших робіт.

Вже зараз художник готується до обласної виставки, яку буде презентовано до Дня Незалежності, та завершує писати ще одну роботу – акварель «Чернівецький мотив». Каже, що найбільше надихається природою та архітектурою, бо ж і буковинська природа, і архітектурні пам’ятки Чернівців не можуть не надихати.

Орест Криворучко – заслужений художник України, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича. Вражає діапазон його творчих пошуків: від оригінальних живописних робіт – до малої графіки. Працює в різних видах живопису (в різних техніках і стилях, має свій почерк) і графіки (станкова графіка, прикладна графіка, плакат, книжкова графіка, екслібрис, мала друкована графіка, поштова графіка, геральдика і фалеристика, експериментальна унікальна графіка, акварель).

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *