«Доступні ліки» — лише за електронним рецептом або Які зміни чекають на українців з 1 липня

З 1 липня медичні препарати за програмою «Доступні ліки» — видаватимуть лише за електронним рецептом. Винятки зроблять тільки для мешканців прифронтових та тимчасово окупованих територій. Що зміниться пацієнтів та як отримати електронний рецепт, розбирався Центр громадського моніторингу та контролю.

                                                                      Можливість продовжувати рецепт без візиту до лікаря

Як пояснюють у Кабінеті Міністрів, українці користуються електронними рецептами за програмою “Доступні ліки” ще з 2019 року. Проте раніше поряд із е-рецептами існували ще й паперові аналоги. Але вже з 1 липня цього року все перейде в онлайн.

Серед плюсів електронних рецепців у Кабміні називають можливість продовжувати призначення препаратів без візиту до лікаря.  “Якщо пацієнт потребує тривалого лікування, повторний е-рецепт на цю групу ліків можна буде отримати дистанційно”, — йдеться на сайті Уряду.

                                                                  Електронний рецепт дозволить ефективніше розподіляти бюджетні кошти

У свою чергу, в Міністерстві охорони здоров’я пояснюють: впровадження електронних інструментів дозволяє краще керувати програмою “Доступні ліки”, розуміти запити та потреби, і відповідно — більш ефективно розподіляти бюджетні кошти. У МОЗ додають, якщо пацієнтові незручно користуватися електронним рецептом, лікар може додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт.

                                                                14 млн електронних рецептів від початку повномасштабного вторгнення

У Міністерстві запевняють, українці вже масово переходять на використання е-рецептів. За їхніми даними, лише за останні 30 днів понад 50 тисяч пацієнтів вперше отримали електронний рецепт за програмою «Доступні ліки». А з початку 2023 року «Доступні ліки» за е-рецептом виписали вже понад 1,5 мільйонам українців — це пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та епілепсії. Якщо ж брати період повномасштабної війни, то було погашено 14 мільйонів електронних рецептів за програмою «Доступні ліки».

                                                               Пошукати на карті або «Спитати Гриця»

«Доступні ліки» забезпечують повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів. До програми входять  486 лікарських засобів. Щоб отримати препарати за програмою необхідно зробити кілька кроків. Спершу звернутися до лікаря, декларація з ним під час воєнного стану — необовʼязкова. Далі треба отримати рецепт та пошукати аптеку, яка відпускає ліки за програмою. Їх можна знайти на електронній карті або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Також інформацію про те, які аптеки входять до програми, можна отримати через чат-бот у telegram «Спитай Гриця».

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *