Депутати облради «подбали» про піски новодністровського пляжу

Шалене піднесення епістолярного жанру на Буковині спричинило передноворічне рішення сесії Чернівецької облради про передачу селу Ожевому чималої земельної ділянки міста Новодністровська. Обурену заяву з цього приводу того ж дня поширила місцева опозиція від ВО «Батьківщина», назавтра з’явилося звернення заступника Новодністровського міського голови до обласного прокурора щодо незаконності вищезгаданого рішення облради. Згодом на підконтрольному сокирянській владі порталі матеріалізувалося звернення депутатів села Ожеве до громади Новодністровська, в якому представники сільради звинувачують городян у недобросусідстві. І нарешті до народних обранців різних рівнів, журналістів та  власне новодністровців відкрито звернувся депутат облради-мажоритарник В’ячеслав Добровольський. Він вважає рішення облради зневажливим стосовно новодністровців.

лист у пляшці фото

І тільки голова облради Михайло Гайничеру не лише нікому нічого не пише, а й дуже мляво коментує таку скандальну подію в краї. Він, мовляв, перед сесією демонстрував опонентам мапи і навіть з кимсь там порозумівся… А те, що до прокурора звертаються – то начебто й не проблема, адже до прокурора направляються усі рішення сесії для висновків на предмет законності – це він зазначав на прес-конференції. Та залишмо очільника крайового самоврядування разом з його бездіяльністю (у розвитку місцевого епістолярного жанру, звісно) – і без його скупих коментарів є що почитати.

Нагадаємо, сесія облради у комунальну власність територіальної громади села Ожеве передала земельні ділянки загальною площею 181,72 га, в тому числі і ті 3 га, де розташований єдиний міський пляж Новодністровська. Обласна ВО «Батьківщина», посилаючись на юристів, заявляє, що своїм рішенням Чернівецька облрада порушила постанову Верховної ради України. Адже Новодністровськ, як і решта населених пунктів України, розвивається згідно з генеральним планом, і це регулюється цілою низкою законів та нормативних актів. Наразі ж проект установлення меж суперечить генплану розвитку міста Новодністровськ, через що закоординована площа менша від площі, затвердженої Постановою Верховної Ради України.

Заступник міського голови Новодністровська пан Швець (нагадаємо, обраного громадою мера депутати усунули за «чернівецьким» сценарієм) у зверненні до прокурора ще жорсткіший, ніж опозиція. Він ретельно перелічує сім пунктів порушення депутатами облради чинного законодавства і, враховуючи викладене, просить обласного прокурора «вжити передбачених чинним законодавством України заходів з метою усунення перерахованих вище порушень чинного законодавства». Серед наведених ним порушень – недотримання Регламенту облради (термін оприлюднення проекту рішення – менший за 20 днів, він не розглянутий і не завізований профільними комісіями облради, не пройшов обов’язкової перевірки працівниками юридичної служби виконавчого апарату облради на узгодженість із попередніми рішеннями з цього ж питання, не погоджений з територіальним відділенням Антимонопольного комітету України тощо), а також порушення низки законів України – від Закону «Про доступ до публічної інформації» до Закону «Про розмежування земель державної та комунальної власності».

Депутатський корпус Ожівської сільської ради у своїй відозві до новодністровців б’є не так категорично  на закон, як на мораль. Посилань на статті, частини і пункти законів у їх зверненні обмаль, натомість звинувачень у «екстремальних діях», «викривленій інформації у ЗМІ», «надуманості» спорів, провокаціях, заангажованості, «брутальному засобі тиску», «задоволенні амбіцій» та «недобросусідстві».

Депутат В’ячеслав Добровольський у своєму відкритому зверненні більш прагматичний, ніж емоційний. Його пропозиція проста: скасувати рішення облради стосовно розмежування – або на третьому пленарному засіданні сесії, або на позачерговій сесії.

«Підтримую намір Новодністровської міської ради рішуче відстоювати межі міста та оскаржувати зазначене рішення Чернівецької обласної ради в судовому порядку, – заявляє депутат. – До остаточного вирішення проблеми у правовій площині, яке може затягнутися в часі, закликаю виборців свого округу створити громадський Комітет захисту міського пляжу з метою координації зусиль усіх мешканців міста у боротьбі за відстоювання своїх законних прав і захисту меж міста, затверджених постановою Верховної Ради України… Сподіваюся, що до роботи цього громадського комітету разом з депутатами обласної та Новодністровської міської ради долучиться батьківська громадськість, підприємці, освітяни, медики, воїни-афганці, чорнобильці, усі, кому небайдужа доля Новодністровська та його підростаючого покоління.

Пропоную підприємницькій спільноті Новодністровська спільно з Новодністровською міською радою, підприємствами – забудовниками Дністровської ГАЕС розробити проект благоустрою новодністровського міського пляжу і терміново взятися за його реалізацію із залученням спонсорських коштів.

Звертаюся до профспілкових організацій енергетиків, гідробудівців, інших підприємств і організацій міста Новодністровськ із пропозицією скористатися своїми повноваженнями та вимагати скасування рішення обласної ради, яке обмежує конституційне право їхніх членів на здоровий відпочинок та оздоровлення в межах міста Новодністровськ.

Звертаю увагу спортивної громадськості краю на те, що саме на тій прибережній ділянці р.Дністер, яку виводять за межі міста Новодністровська, працює єдина на Буковині школа академічного веслування, яка виховала золотого призера Олімпіади-2012 Олександра Дяченка і може припинити своє існування через недолуге і поспішне рішення обласної ради».

Ось такі, виявляється, скарби ховають у собі піски Новодністровського пляжу.  І якби не відкрите листування опонентів по обидва боки меж-барикад, громадськість і не знала би, що ховає за собою рішення сесії облради з громіздкою, але малоінформативною назвою «Про погодження проектів землеустрою щодо розмежування  земель державної та  комунальної  власності (за межами населених пунктів) територіальних громад села Волошкове Волошківської сільської ради, села Ожеве Ожівської сільської ради та сіл Михалкове, Непоротове, Галиця Михалківської сільської ради Сокирянського району і територіальної громади села Багна Багнянської сільської ради Вижницького району».

І хоч за розмитими коментарями голови облради ховається скептичне «Пішітє пісьма» до всіх учасників конфлікту, скепсис може виявитися недалекоглядним, а формулювання – якраз вдалим. Бо десь у деталях цих листів і є об’єктивна правда – про землю, її власників, межі земель і тих, хто виграє від конфігурації цих меж.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *