«Державницька ініціатива Яроша» добігла Чернівців

Презентація націоналістичного руху «ДІЯ» (Державницька ініціатива Яроша) відбулася наприкінці минулого тижня на Буковині 

«Наша мета – об’єднати націоналістичні сили та втілити в життя ідеї, проголошені на Майдані Гідності»

– Нині проводимо, так би мовити, рекогносцировку, – сказав Ярош під час прес-конференції, що відбулася у конференц-залі готелю «Буковина». – Зустрічаємося з людьми різних середовищ, громадами, щоби реалізувати ідею створення загальнонаціонального руху із робочою назвою «Державницька ініціатива Яроша». Він має стати об’єднавчим чинником для широких суспільних верств населення, для людей, які були на Майдані і тих, що нині перебувають на фронті. Хочемо максимально розширити кадрову базу національного українського фронту для втілення у життя проголошених ідей Майдану Гідності. Нинішня влада, на жаль, не втілює їх у життя так, як цього хотілось би народу. Триває масове зубожіння, процвітає корупція. <…>

Нас підтримує частина «Самооборони Майдану» і рух «Вільні люди» на чолі з Андрієм Легусом і Сергієм Висоцьким, народнbми депутатами, з рухом «За суверенітет і розвиток»  – такі прізвища, як Шишкін, суддя Конституційного суду, Тарас Стецьків, Олександр Скіпальський, почесний голова правління Об’єднання ветеранів розвідки України. Попереду багато перемовин. Бо ми хочемо, щоби в русі для проведення реформ у країні могли взяти участь представники різних партійних і громадських організацій.

«Має бути якісно інша армія – добровольча» 

Та в умовах війни ми не можемо відволікатися від воєнних питань. Українська добровольча армія нині перебуває в зоні бойових дій. Торік у квітні ми подавали законопроект «Про добровольчий український корпус», який не набрав голосів і відкликаний на доопрацювання. Будемо вносити його знову, вже доопрацьованим: цей закон необхідно-таки протиснути. На наше глибоке переконання, без добровольчої якісної системи – якісно відмінної від сил, що є нині – дуже важко забезпечити суверенітет і незалежність нашої держави. Тому це один із головних напрямків, яким займаємося вже і зараз. І шукаємо тих, хто нас у цьому підтримує. А за підтримки широких народних мас у Верховній Раді можна провести будь-який закон. Коли на цю владу тиснути, вона здатна приймати певні потрібні народу рішення. Саме так було із прийняттям антикорупційних законів.

Екс-лідер «Правого сектору» готує об’єднавчий з’їзд нової політсили на травень

Та скільки б ми не воювали, якщо в тилу безлад і не вирішуються питання, що стоять перед суспільством, дуже важко говорити про перемогу там, на війні. Тому й зайнялися громадсько-політичною діяльністю. Запропонуємо суспільству якісно нову програму дій. Треба підготувати альтернативну піраміду влади, яка могла б узяти на себе відповідальність за майбутнє України. Щодо цього є багато думок. З нами працюють команди юристів, дипломатів, фінансистів, економістів, збираємо фокус-групи, щоби акумулювати прогресивні ідеї та показати людям конкретно, що ми можемо зробити і як це буде виконуватися, зокрема, в які терміни провести те чи інше реформування – системи прокуратури, суддівської системи, бо найбільшою проблемою є те, що не працює правоохоронна система. До слова, менеджери київських банків уже запропонували вихід з банківської кризи…

Сподіваємося, Господь дасть нам сили, енергію та наснагу, щоби довести до логічного завершення всі наші починання. Орієнтовно, об’єднавчий з’їзд партії проведемо у травні. Раніше не встигнемо просто фізично: треба ж об’їхати всю країну.

 

Головні тези у відповідях Дмитра Яроша на запитання журналістів:

  • Ми не пішли на місцеві вибори, бо не мали тоді відповідно підготовлених кадрів. Людей треба не тільки висувати, але й готувати, а потім ще й контролювати.
  • За новим громадським рухом «ДІЯ» олігархи не стоять. Економічні ради «свій до свого по своє» забезпечать рух без олігархів.
  • Медведчук, Кучма і Шуфрич представляють Україну? Це ж нонсенс: які вони представники України, коли вони її вороги!
  • «Рух за очищення» Саакашвілі рейтинговіший, але проектно ми можемо співпрацювати
  • Змінювати владу можна тоді, коли є конкретна програма дій
  • Уряд має піти у відставку, бо він не виконав своїх обіцянок і не реалізував сподівань українців. Нині шоу на телебаченні та у Верховній Раді замінює конкретику.
  • Зміни мають йти знизу догори. Та сільські еліти давно тримають владу в своїх руках, це низові мафіозні клани. Хоча саботаж є й на Печерських пагорбах
  • Мінські угоди були потрібні для відтягування часу, щоби переформатувати Збройні Сили України. Та Мінськ-2 – це, м’яко кажучи, щонайменше нелогічно, а отже й нелегітимно.
  • Нам потрібні союзники, а це Велика Британія і США, бо Франція і Німеччина налаштовані проросійськи.
  • Без інформаційної складової війну не виграти.
  • СБУ має активізувати українське підпілля на Сході, на противагу сєпарам.
  • Українці, на жаль, мають комплекс меншовартості, зате Росія – це колос на глиняних ногах.
  • На майже риторичне запитання  «Хто нарешті й коли змінить ситуацію в країні», лаконічно відповів: «Державницька інціатива Яроша».

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *