Чи матимуть буковинці газ, тепло і світло?

У майбутньому рятуватимуть альтернативні джерела енергії. А нині…

Керівники енергомістких галузей комунального господарства на селекторній прес-конференції одноголосно стверджували – так! Але за суттєвої умови: якщо краяни вчасно розраховуватимуться за надані послуги. Та, попри ці заяви, мешканці Чернівців напередодні Нового року не могли розрахуватися за комунальні послуги не зі своєї вини – просто не працювали пункти прийому комунальних платежів.

А після свята і практично по сьогоднішній день біля кас юрмиться велика кількість охочих розрахуватися з боргами, що теж не сприяє вирішенню проблеми. Отже, слово обом сторонам. Тим паче, що комунальники хочуть мати роботу і зарплату, а споживачі – газ, світло і тепло. Тож мали б порозумітися…

d187d0b5d180d0bdd196d0b2d186d196_d0b2d196d182d0b0d0bbd196d0b9_d183d181d0b8d0ba
Віталій УСИК, заступник голови Чернівецької облдержадміністрації

Віталій УСИК, заступник голови Чернівецької облдержадміністрації:

– До зими-2008/09 ми почали готуватися ще у травні. Щоправда, чимало зусиль забрала липнева повінь. Зате у грудні природа пожаліла: стовпчик термометра піднімався значно вище нуля. Тож 1 січня нового року ми зустріли чи не з найкращими показниками в Україні.

Ситуація із газопостачанням в Чернівецькій області краща, ніж у східних і південних регіонах, а рівень розрахунків за спожиті енергоносії вищий за середньоукраїнські показники.

Та все ж, аби подолати важку ситуацію, що склалася сьогодні на ринку енергоресурсів, потрібно, перш за все, ліквідувати заборгованості, які на сьогодні маємо в краї.

Оскільки нині найдешевшою для українців є електрична енергія, з часом будемо відмовлятися від газу.

І, насамкінець, хочу наголосити: спеціалісти стверджують, що найбільше заощаджують тепло у помешканнях утеплені двері та вікна.

Георгій ЛЕОНТІЙ, начальник управління житлово-комунального господарства Чернівецької ОДА:

d187d0b5d180d0bdd196d0b2d186d196_d0bbd0b5d0bed0bdd182d196d0b9
Георгій ЛЕОНТІЙ, начальник управління житлово-комунального господарства Чернівецької облдержадміністрації

– Опалювальний сезон ми почали майже вчасно, бо на 1 листопада мали нульові борги за газ. Але за наступні два місяці і неповний січень вони знову набігли та становлять нині понад 13 млн. гривень. Основним боржник – населення. На жаль, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшився відсоток розрахунків бюджетної сфери за спожиті енергоносії в області, та все одно він залишається вищим, ніж у середньому в Україні..

Проте, навіть за таких умов Чернівецька область, як і кожний регіон України, в разі непогашення заборгованості за вже спожиті енергоносії, ризикує залишитися без газу. Бо, як зауважив заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Володимир Триколич на селекторній нараді заступника Глави Секретаріату Президента України Романа Безсмертного з головами ОДА, на якій йшлося про ситуацію з газозабезпеченням у регіонах та подальшу реалізацію заходів із заощадження газу, всі борги регіонів мають бути покриті до останньої гривні. Тоді як спільний борг перед житлово-комунальними підприємствами області: становить понад 70 млн. грн. Зокрема, за водопостачання, водовідведення, утримання будинків борги складають майже 30 млн. грн, за електроенергію – в межах 28 млн. грн.

Чи зможемо підняти рівень розрахунків – питання відкрите, позаяк 70% споживачів Буковини – населення, яке заборгувало основну суму, і лише 20% споживачів – бюджетні установи. У них рік щойно розпочався, і гроші тільки починають надходити на рахунки .

Котельні в області працюють в ощадному режимі, та, попри це, тиск газу все одно зменшується. Звернення ж ОДА та мерії до Києва не дали, на жаль, результатів. Тому єдиний вихід – розрахунки з боргами. І ми йдемо на їхню реструктуризацію.

Іван КОЗАР, директор Чернівецької філії дочірнього підприємства «Укргазмережі»

Ми вже відключили газ 13 підприємствам. Умови – екстремальні. Та, слава Богу, працюють підприємства теплокомуненергетики у Чернівцях, Новоселиці та Сторожинці. Бо, як відомо, підприємства, що забезпечують теплом Дніпропетровськ і Донецьк, були відключені від газу.

За добу Чернівецька область споживає 3-3,5 млн. кубів газу.

d187d0b5d180d0bdd196d0b2d186d196_d0bad0bed0b7d0b0d1801
Іван КОЗАР, директор Чернівецької філії дочірнього підприємства «Укргазмережі»

При середньодобових температурах, наявних в області, для нормального функціонування підприємств теплоенергетики та промисловості краю не вистачає піватмосфери тиску, адже наразі за мінімальної необхідності в 4-4,1 атмосфери ми маємо лише 3,6. І то тільки завдяки «Прикарпаттрансгазу». Бо в холодніші дні тиск газу опускався до 2,8. І тому газові котли у Коровії, Чагрі, Луковиці, тобто селах, які живляться від Чернівців, не спрацьовували й опалення в тих оселях вимкнулось. Звідси й нарікання. Хоча поки що 3,6 атмосфер достатньо, аби всі котельні та комунальні підприємства працювали.

Торік у краї було завершено модернізацію всіх газових котелень.

Щоправда, свої послуги вони надають у дещо напруженому режимі. Бо як тільки знижується температура, змінюється напрямок вітру тощо, – збільшується споживання голубого палива і тиск у трубах падає. Цю проблему вирішуємо як поточними засобами, так і кардинально. Адже така ситуація виникає через те, що маємо тільки одну газорозподільну станцію – Шубранецьку.

І, до речі, в Україні ми – єдина така область. Зараз добудовуємо другу нитку газопроводу. А поки що перейшли на підігрів приміщень у нічний час – від 23.00 до 4.00.

На 1 січня 2008 року проплата за газ становила 96,2% і склала по підприємствах теплокомуненергетики майже 3 млн. грн. Така заборгованість спричинила до прийняття ВАТ «НафтогазУкраїни» прийняло рішення про те, що з нового року ліміт газу для підприємств теплокомуненергетики не виділятиметься. Таким чином, газ для підприємств теплокомуненергетики надходив з того ресурсу, який подавався для населення. Ситуація змушувала нас працювати в екстремальних режимах.

На сьогодні наші підприємства теплокомуненергетики споживають 300-450 тис. кубометрів щодоби, а область загалом – 3-3,5 млн. кубометрів газу на добу, залежно від температури зовнішнього середовища. Нам треба працювати всім разом для того, аби максимально погасити заборгованість і опалювальний сезон пройти з безперебійним постачанням газу.

Ярослав КОМАНЯК, голова правління ВАТ ЕК «Чернівціобленерго»:

– Зниження тиску газу, його неповне надходження до певних районів спричинило суттєве збільшення споживання електроенергії.

d187d0b5d180d0bdd196d0b2d186d196_d18fd180d0bed181d0bbd0b0d0b2_d0bad0bed0bcd0b0d0bdd18fd0ba
Ярослав КОМАНЯК, голова правління ВАТ ЕК «Чернівціобленерго»

Наведу такий приклад: за даними Держкомстату протягом 9-ти місяців минулого року буковинці придбали побутових електроприладів на 500 млн. грн. Так, ми завезли Європу до себе, але не створили європейських умов для споживання.

Внутрібудинкові мережі не розраховані на те, щоби вмикалася така кількість приладів. Тому їхнє використання може призвести до аварій та збоїв у роботі енергосистеми області. Щоби запобігти цьому, прошу буковинців не вмикати всі електричні прилади, які є в квартирі, одночасно.

Щодобово Буковина споживає 5,6 млн. кВт/год. електроенергії

Василь МАНЧУЛЕНКО,  заступник голови – начальник управління житлово-комунального господарства департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міськради:

d187d0b5d180d0bdd196d0b2d186d196_d0bcd0b0d0bdd187d183d0bbd0b5d0bdd0bad0be
Василь МАНЧУЛЕНКО, заступник голови – начальник управління житлово-комунального господарства департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міськради

– Уперше в історії Чернівців опалювальний сезон розпочався після стовідсоткового розрахунку та авансової сплати за газ. 31 жовтня ми перерахували 10 млн. грн і розпочали – єдині в Україні! – опалювальний сезон 2008/09.

У листопаді населення розрахувалося на 150 %, а вже у грудні – лише на 80%. Тож мушу сказати, що по кілька разів на тиждень від нас вимагають припинити експлуатацію «Чернівцітеплокомуненерго». Опалення ж у Чернівцях використовується таким чином: 78% – населення, 16% – бюджетні організації, 6% – усі інші.

Чернівці – 3 способи обігріву

Рішення обігріватися у 3 способи централізовано, індивідуально, локально прийняв Чернівецький міський голова після теплоаудиту, проведеного в Чернівцях. Його мета – здешевлення та заощадження тепла в квартирах.

Щодо централізованого опалення, все зрозуміло. Задля того, аби не гріти трубами з гарячою водою вулиці міста, відтепер їх будуть попередньо утеплювати при укладанні.

На думку заступника голови Чернівецької ОДА В.Усика, архітектурна служба краю прогавила момент з індивідуальним і локальним способами опалення. Бо треба було вже зараз зводити будинки з котельнями на даху (локальне опалення) чи з індивідуальним опаленням.

Щоправда, нині у Чернівцях діє комісія, очолювана першим заступником мера п. Попадюком, яка дає дозволи на встановлення індивідуального опалення. Якщо мешканці багатоповерхівки хочуть від’єднатися від централізованого опалення, то мусять це зробити, усім будинком або, принаймні, стояком. Для цього треба замовити проект і вивести на дах від димаря високу трубу, щоби не псувати повітря продуктами згоряння собі та сусідам. Адже, як відомо, Чернівці знаходяться в ущелині, тому провітрюються раз на 5-6 днів.

І, до речі, невдовзі планується брати плату за газ із таких квартир за ціною як для комунальних підприємств.

Порятунок – альтернативні види палива

Нині увага зосереджується на впровадженні новітніх технологій енергозбереження. А Буковина, на думку спеціалістів, має неймовірно багато можливостей для цього. Показово, що доки в області профі розробляють програму альтернативної енергетики, на Черемоші вже добудовується міні електростанція.

…Вітряки, переробка відходів пилорам та деревопереробки, сонячні батареї тощо – все це у недалекому майбутньому допоможе вирішити буковинцям проблему енергоресурсів. Щоправда, коли не запізнимося…

Виписуйте грамотно квитанції – просять споживачі

Насамкінець, кілька слів про якість обслуговування споживачів з боку комунальників, бо вона постала нині дуже гостро. Хотілося б наголосити, що більшість комунальних підприємств навіть квитанції виписують неграмотно. За що конкретно сплачуємо, до кого звернутися, якщо виникне непорозуміння – цього у квитанціях немає.

Особливо багато недолугостей у квитанціях ЖРЕПів та міського РЕМ. Останні взагалі беруть цифри лічильників, так би мовити, зі стелі, на що редакції постійно скаржаться читачі.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *