Чорнобилець, не дочекавшись квартири, наклав на себе руки

Тому у сімї загиблого відібрали квартиру і надали її іншому черговику 

– На Буковині проживає 19 863 особи, які мають статус постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, – розповіла на селекторній прес-конференції Наталія ТИМЧУК, начальник відділу з чорнобильських виплат Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації. – У порівнянні з минулим роком ця кількість зменшилася на 109 осіб.

До області з державного бюджету вже надійшло 2,5 млн. грн. для чорнобильців. Для забезпечення спеціалізованим лікуванням цьогоріч для області передбачені видатки в сумі 358 тис. грн., а на пільгові ліки та зубопротезування з обласного бюджету передбачено 743 тис. гривень.

Наталія Петрівна наголосила також, що торік три сім’ї, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастроф, отримали житло. Це були дві трикімнатні квартири, які надала будівельна фірма «Чернівціжитлобуд», вартістю по 399,081 тис. грн. і одна однокімнатна квартира від будівельної організації ВКФ «Зірка», вартістю 200 тис. грн.

Одну з трьох зазначених квартир спіткала сумна доля. Черговик-чорнобилець, не дочекавшись уже близької радості новосілля, наклав на себе руки. Відтак причина його смерті вважається непов’язаною з наслідками Чорнобильської катастрофи і за сім’єю загиблого новонадана квартира не залишається. Вже прийняте рішення про надання зазначеної однокімнатної квартири іншому черговику з числа чорнобильців.

Наразі ще 249 сімей перебувають на квартирному обліку та чекають на обіцяні квартири, серед них 79 переселенців із радіоактивно забруднених територій. За словами очільниці служби, близько 6 років кошти на придбання житла для чорнобильців державою не виділялися. І лише торік було виділено 1 млн. 27 тисяч гривень і троє сімей забезпечені квартирами.

Щодо змін у сфері оздоровлення, то тепер чорнобильці можуть вільно обирати санаторії для лікування. Для цього їм слід у заяві, яку подають на оздоровлення, зазначати бажаний термін лікування – весна, літо чи осінь.

Пані Наталя не заперечувала, що відсоток забезпечення путівками дорослого населення досить низький. Щодо путівок для дітей із матерями, то тут черг практично немає, адже всі охочі оздоровлюються, та далеко не всі задоволені вибором санаторію. Щодо дорослих, то минулого року була потреба у 300 путівках, а виділили тільки третину біля ста путівок. Чимало путівок для дорослих виділяють в східних регіонах, тому багато людей відмовляються від них, через незручне сполучення та розміщення санаторіїв біля промислових районів. Чорнобильці хочуть оздоровлюватися переважно в західних регіонах – Трускавці, Моршині, Хмільнику, полюбляють теж санаторій «Україна», що на Хмельниччині в селі Маків.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *