Домогтися правди можна навіть у боротьбі з монополістом

або Про те, як  Держенергонагляд зобов’язав Обленерго повернути штраф підприємцю Людмилі Любімській

Скандал розгорівся в Чудеї, що на Стороржинеччині, довкола крамниці приватного підприємця. Мов ті круки, налетіли представники Сторожинецького РЕМ ПАТ «ЕК  «Чернівціобленерго», звинуватили Любімських у тому, що вони крадуть електроенергію (фраза начальника РЕМ п. Федорова про те, що Любімський – злодій і краде електрику прозвучала  навіть на телебаченні та зберігається у відеозапису) й відключили магазин від світла. Електролічильник, зрозуміло, відправили на експертизу. А у холодильниках, які стояли у магазині, тим часом, зберігалося чимало продуктів – ковбаса, молочні вироби тощо. Та чужі збитки не хвилювали перевіряльників.

Як пізніше зазначила у своїх висновках Держінспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Чернівецькій області, до якої із скаргою звернувся підприємець, робити це ремівці не мали права. Вони просто порушили закон. Бо навряд їм, як фахівцям, невідомо було,  що згідно з Правилами користування електричною енергією  (ПКЕЕ), які регулюють стосунки між електропостачальною організацією та споживачем – юридичною особою, вони можуть зняти елетролічильник, але не в праві відключити об’єкт від світла. Любімська продовжувала б платити середньомісячну суму.

Зрештою, порушень у роботі електролічильника за результатами експертної повірки теж не було виявлено. Але по людині пройшлися катком та ще й змусили перенести лічильник до трансформатрної будки за 300 метів від магазину (див. фото).

DSC00343

DSC00346

Ось так тепер виглядає зняття показів лічильника, який обслуговує крамницю. Навіть доволі високому чолов’язі – представнику енергопостачальної організації, який саме приїхав до підприємців Любімських щось знову перевіряти, довелося стати на камінь і піднятися на пальці, аби побачити цифри… Бо ж лічильник встановили не деінде, а всередині трансформаторної підстанції!

Ще й вимагали підписати акт про прийняття на зберерження пломб і приладу обліку. Та підприємець відмовилася, бо проконсультувалася в наших активістів з Буковинського громадянського об’єднання (БГО).

До речі, винесення РЕМом лічильника за межі магазину теж є незаконним, про що і пише інспекція Держенерогнагляду, посилаючись на ПКЕЕ.  Бо як, приміром, може власник магазину нести відповідальність за збереження і цілісність лічильника, якщо він перебуває не на його території, а в трансформаторній коробці! Крім того, взимку та влітку температурний режим може спотворити покази електролічильника. Та й вільного доступу до засобу обліку, як бачимо з фото, немає. А все це разом і складає порушення прав підприємця.

Подібним чином ремівці діяли і в магазині будівельних матеріалів, що у селі Банилів-Підгірний. Залишивши його без світла, власницю ж іще й оштрафували. А підключили крамницю до електроенергії лише тоді, коли вона сплатила штраф.

Насамкінець начальник інспекції Держенергонагляду в Чернівецькій області повідомляє автору звернення пані Любімській, що «енергопостачальнику (себто Облененрго – ред.),  буде виданий припис на усунення та недопущння в майбутньому вказаних порушень».

Отож, рекомендуємо всім, хто потрапляє до ситуацій, подібних тій, в якій опинилися Любімські, не підписувати документів без їхнього вивчення. В разі оформлення актів, консультуйтеся з фахівцями, зокрема, з інспекції Держенергонагляду в Чернівецькій області (Проспект Незалежності, 106, 3-ій поверх) або ж звертайтеся до БГО за телефонами: 097-013-03-39 (Лідія) та 050-675-81-18 (Володимир).

Справа Любімських переконує всіх нас у тому, що коли боротися, то можна відстояти свої права. До цього закликаємо і читачів: борітеся – поборете.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії», фото Руслана КОЗЛОВА

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Право на світло», що його реалізує Буковинське громадське об’єднання, яке навчає громадян відстоювати свої права у стосунках з монополістом ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *