Чому дітям мокро, а чиновникам – тепло

holod1

holod2

Від 15 жовтня в Чернівцях теоретично розпочався опалювальний сезон. Міська рада звітує, що «система теплопостачання міста працює в режимі пуску-наладки.

З 623 будинків з централізованим опаленням забезпечено подачу теплоносія до 600. У 15 будинках опалення відсутнє частково, а у 8 будинках – цілком (вул. Чехова, 14, 23, 25, 29 опалюються від котельні ЖКУ-21, яка ще не запущена, Центральна площа, 8 – котельня не запущена через борги, Полєтаєва, 6Б,12, Головна, 206 – повірка лічильників).

Аварійна бригада МКП «Чернівцітеплокомуненерго» виконує заявки на ліквідацію витоків з опалювальних приладів, усунення повітряних пробок у стояках тепломереж на верхніх поверхах будинків і ліквідації витоків у квартирах мешканців».

Тобто, за версією чиновників від ЖКГ, решті міста має бути тепло й затишно і на роботі, і вдома. Але насправді більшість чернівчан рятуюється від холоду теплим одягом, газовими плитами та електричними обігрівачами, адже у будинках, а надто на робочих місцях, батареї залишаються холодними.

То не холод, то глюки…

Найбільше на холод у приміщеннях скаржаться батьки, чиї діти сидять без тепла в садках і школах. Утім, коли журналісти почали з’ясовувати, чому дітям холодно, директори освітніх закладів переконували, що то батькам просто здалося. Після спілкування з освітянами склалося враження, що вони навмисне замовчують і просто не хочуть коментувати проблему. Адже навряд чи батьки будуть знічев’я скаржитися?

У дитячому садку №21, що на вул. Стасюка, 9а, більшість дітей просто не приводять у садок. Там настільки холодно, що найменшенькі діти постійно мокрі. Їх не встигають садовити на горщика та міняти памперси. Дізнатися, що думає про це завідувачка, ми так і не змогли. На момент нашого дзвінка вона саме пішла до управління освіти. Більше ніхто коментувати ситуацію не наважився.

До дитсадка №8, який розташований на вул. Стеф’юка, 6, теж зайвий раз діток не водять, а половина мам уже на лікарняному – малюки застудилися. Батьки кажуть, що це – від розритої неподалік теплотраси. Утім, голос на іншому кінці дроту обурився, мовляв, звідки ви взяли, що у нас холод? Покликали завідувачку – і в трубці запанувала тиша. Так і не дочекавшись її, ми поклали слухавку.

Дитячому садку №41 на вул. Полєтаєва пощастило трохи більше. Там торік міняли труби, тож у більшості груп тепло. Але, як завжди, коштів не вистачило, тому деякі групи залишилися зі старими батареями і у приміщеннях – не більше 14 градусів тепла. Як повідомила завідувачка, після приїзду майстрів з тепломережі, менше 18 градусів у приміщеннях немає. Але ж проблема в тому, що й морози ще не починалися!

У деяких школах та садках, наприклад у садку №7, що на вул. Кобилянської, та гімназії №7 на проспекті Незалежності, опалення з’явилося лише посеред дня у понеділок. У деяких школах робочий день учителів починається з того, що класи обігрівають калорифером. Директорка однієї з шкіл переконувала, що нині у приміщеннях мало не Африка, а скаржаться горе-батьки, які давно не були у школі і не знають, в яких гарних умовах вчаться їхні діти. Як же батьки не знають, коли самі здавали гроші на створення цих умов?!

Замерзлі і брудні

Не краща ситуація і в житлових будинках. Лише цього тижня до редакції звернулися мешканці проспекту Незалежності, 101, Полєтаєва, 15, Лук’яна Кобилиці 51 та 58, у яких опалення ще «не ночувало».

У сумнозвісному будинку №50, що на проспекті Незалежності, немає ані опалення, ані гарячої води, адже там ще від квітня триває тяганина з ремонтом димовентканалів, про що «Версії» вже писали. Тому жителі не можуть користуватися газовими колонками, які нагрівали воду. Митися доводиться у тазиках. Щотижня мешканцям пропонують почекати ще кілька тижнів, бо «ви ж не хочете, аби хтось отруївся газом».

У багатьох будинках, зокрема, на вул. Комарова, 31аб, опалення ніби-то включили, але батареї «ледь жевріють». Як розповіла нам одна хвора старенька, що мешкає у цьому будинку, її діти щодня вранці обігрівають кімнату електрокаміном, а потім вона увесь день щільно зачиняє двері, аж поки діти не повернуться з роботи і знову прогріють кімнату. Мешканці зверталися до тепломережі, але там пояснили, що, мовляв, котельні нині працюють в економному режимі.

Якраз на час написання матеріалу від мерії надійшло чергове повідомлення про те, що через витік на теплотрасі на проспекті Незалежності,103 було призупинено теплопостачання будинків на вул. Чапаєва, 13-29, Стасюка, 1-19, проспекті Незалежності, 48-78. Цю ж саму причину повідомили й працівникам заводу «Легмаш» на вул. Головній, 203, хоча чомусь у розсилці мерії цей будинок не вказано. Ремонт мережі триває досі.

«Версії» й надалі інформуватимуть читачів про «мертві» батареї. Коли у вас вдома чи на роботі теж лише «холодні залізні трупи», телефонуйте до редакції. Сподіваємося також, що газету читають і відповідальні за тепло у місті і за зазначеними у матеріалі адресами незабаром потеплішає.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *