Чому Чернівці в питаннях розвитку бізнесу посідають 20-е місце?

Forbes Україна визначили  міста України, де комфортно розвивати підприємства і починати свою справу.У лідери рейтингу вийшла Одеса, на другу позицію піднявся Львів, трійку лідерів замикає Харків.

Експерт Максим Войцеховський, керівник офісу KPMG зазначив, що в Західній Україні Луцьк і Волинський регіон у цілому непогано адаптуються до необхідності переорієнтації збуту на Європу. Близькість до Польщі, а також нижчі, ніж, наприклад, у Львівській області зарплати дають цьому регіону важливу перевагу − ціла низка виробничих компаній Волині успішно працює, маючи гарантований потенціал для розвитку.

Що стоїть на заваді Чернівцям, які історично близькі до Євросоюзу, де традиційно багато «заробітчан», почуваються гірше Львова та Луцька, і чому Чернівці, по комфорту розвитку підприємництва знаходяться на 20 місці?

Першою причиною є людський капітал. Сальдо міграції (різниця між кількістю жителів, які приїхали в місто, і кількістю жителів, які виїхали з нього), рівень злочинності у 2014 році на 10 тисяч жителів, кількість тяжких злочинів на 10 тисяч жителів, та освіченість (кількість державних вузів III-IV рівня акредитації). В цьому рейтингу Чернівці є на 15 місці.

За економічною стійкістю Чернівці перебувають на 8-му місці, за інфраструктурою – на 9, а за діловим здоров’ям, тобто  за кількістю закритих у 2014-му і першому кварталі 2015 року торговельних центрів, банківських відділень, супермаркетів, аптек, магазинів з продажу побутової техніки та електроніки – Чернівці на 16 місці.

Аналіз свідчить, що Чернівецька область також поступається за купівельною спроможністю та  бізнес-кліматом. Відсутність міжнародного аеропорту є великим мінусом для розвитку підприємництва.

http://forbes.net.ua/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *