Ющенко грає з вогнем, аби тільки нашкодити Юлі

В Європі вважають, що наш Президент не має жодних шансів бути обраним вдруге, але все одно ставить палки в колеса уряду, бо вбачає в прем’єрці небезпечну конкурентку.

Впливові європейські політики занепокоєні перспективами розвитку демократії в Україні та вважають, що на них можуть поставити хрест владні амбіції Віктора Ющенка. Про це йдеться у спільній статті представника Німеччини в Європарламенті, члена партії Християнських демократів Елмара БРОКА, представника Італії в Європарламенті, члена партії Forza Italia Яся ГАВРОНСЬКІ та представника Великої Британії в Європарламенті, члена партії консерваторів Чарльза ТАННОКА. Цей матеріал підготовлений у проекті «Синдикат» і оприлюднений в газеті «День».

«Єдиним мотивом Ющенка, схоже, є бажання завдати шкоди своєму прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, яку він вважає найбільшою загрозою своєму переобранню 2010 р. Щоби ще сильніше похитнути становище кабінету Тимошенко, Центробанк України під керівництвом президентського ставленика веде політику, яка провокує високий рівень інфляції. Подейкують, коли Володимира Стельмаха, голову Нацбанку, спитали про це, він сказав Тимошенко, що його політика знищить її уряд раніше, ніж зламає хребет економіці», – йдеться у статті.

Європейські політики зауважують, що «в політиці Ющенко так само грає з вогнем, втративши підтримку більшості членів створеної ним партії «Наша Україна». «Від часів перемоги Ющенка 2004 року рейтинг його популярності впав до 8%. Як наслідок, роль партії звелася до статусу молодшого партнера в коаліційному уряді

Тимошенко», – переконані представники Європарламенту.

На їхню думку, «хронічні вагання і невдалі політичні рішення Ющенка постійно підривають його фундаментальні демократичні задатки». «На жаль, схоже на те, що нині він має намір здійснити ще один серйозний політичний прорахунок, підтримуючи радикальну конституційну реформу, метою якої є створення чисто президентської системи. Така пропозиція не має жодних шансів на успіх в українській Верховній Раді. Ющенко хотів обійти парламент шляхом національного референдуму, але Конституційний Cуд України виніс ухвалу про те, що лише парламент має право визначати, яким чином повинна здійснюватися конституційна реформа», – констатують європейці.

«Ющенко, мабуть, неспроможний врятувати себе політично. Європа спроможна допомогти і йому, і демократії в Україні. Тимошенко готова запропонувати Ющенку компроміс, і європейські лідери повинні переконати Ющенка прийняти його», – окреслюють ситуацію європарламентарі. «Мета її варіанту конституційної реформи – зробити Україну виключно парламентською республікою, зберігши Президента в ролі глави держави та головнокомандувача збройними силами. Ющенко ще може забезпечити собі почесне місце в історії, коли замість того, щоби шкодити і заважати Тимошенко за кожної можливості, він підтримає її антикорупційні почини та конституційну реформу, яка спрямована на наближення політичної системи України до парламентської демократії Європи, а також на полегшення європейської інтеграції України», – переконані представники Європарламенту.

«Враховуючи, що в Ющенка немає практично жодних шансів перемогти на наступних президентських виборах, Тимошенко зробила йому щедру пропозицію. Коли ця пропозиція буде Ющенком прийнята, вона забезпечить Україні, яка бажає вступити до ЄС і обговорює нині з ЄС угоду про вільну торгівлю, стабільний, ефективний і демократичний уряд, який нині їй потрібен як ковток повітря. Європейські лідери, які допомогли завершити помаранчеву революцію мирно й демократично, повинні знову допомогти Україні уникнути глухого кута в політиці», – наполягають впливові представники Німеччини, Італії та Великої Британії в Європарламенті.

УНІАН

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *