А ЧОМУ Б НЕ ПРОТЕСТУВАТИ ВСІХ БУКОВИНЦІВ, ЯК ЦЕ ЗРОБИЛИ У СЛОВАЧЧИНІ

Адже така можливість (принаймні, натяк на таку можливість) у нас є, й про неї повідомила під час брифінгу в Чернівецькій ОДА головна санітарна лікарка області Наталія ГОПКО. Щоправда, фахівчиня проявила більший альтруїзм: вона сказала, що Чернівецький обласний лабораторний центр спроможний допомагати іншим регіонам України з дослідженням зразків на коронавірус: «Ми наростили спроможність нашої вірусологічної лабораторії: наразі за добу можемо зробити 3500 досліджень…  Я дякую всій команді Чернівецького обласного лабораторного центру, яка працює як годинниковий механізм:  злагоджено та професійно». Гопко також зазначила, що наразі лабораторний центр  досліджує зразки на COVID-19 із 75 закладів охорони здоров’я Буковини, які отримують результати електронною поштою впродовж 24 годин.

Отакі профі-буковинці! Навіть у столиці на ці аналізи йде кілька днів. Зрештою, наш лабораторний центр – а це колишня санітарна служба – визнаний МОЗ найкращим в Україні.

Головна санітарна лікарка сказала також що, «від 27 листопада спостерігаємо зменшення підтверджених випадків COVID-19 в Чернівецькій області… Та ми не маємо права розслаблятися. Щоби вберегти своє здоров’я та життя, треба дотримуватися протиепідемічних норм та карантинних обмежень».

Прикметно, що кількість людей, які вдруге перехворіли на COVID-19, і мають лабораторні підтвердження, у краї не перевищує 100 осіб. Але серед них і медики, хоча вони й не переважають. Зі слів Н.Гопко, на Буковині не ведуть чітку статистику повторного інфікування

коронавірусом: «Іноді в коментарях доводилося бачити скептичні висловлювання, що, за офіційними повідомленнями інших країн, вважається, що такі випадки повторного інфікування є тільки в кількох країнах світу… Насправді, такої чіткої статистики ми не ведемо. І треба розуміти, що повторне інфікування можливе… Обережними треба бути всім, зокрема й тим, хто перехворів на коронавірусну хворобу. І дотримуватися тих правил, які стосуються усіх, це допоможе уникнути інфікування», – підкреслила директорка держустанови «Чернівецький обласний лабораторний центр Мінздоров’я України»

На цьому ж брифінгу Сергій Осачук, голова Чернівецької облдержадміністрації доповів буковинцям, що у реконструйованих приймальних відділеннях 5-ти лікарень Буковини вже встановлюють сучасне діагностичне обладнання на понад 350 мільйонів гривень від програми Президента України «Велике будівництво». Отож обстеження хворих уже починатиметься з приймального відділення.

Йдеться про потужні дорогі апарати, які найближчими роками нам навряд чи вдалося б придбати, бо бюджет розвитку Буковини цьогоріч склав лише 70 млн грн. Це обладнання не буде сконцентроване лише у Чернівцях, а й працюватиме у кількох районних центрах – Вижниці, Сторожинці, Сокирянах, – підкреслив голова ОДА.

Він зазначив також, що Чернівецька область – серед лідерів в Україні за темпами спорудження приймальних відділень в опорних лікарнях.

До того ж, уже найближчим часом за державні кошти планують придбати ще дві ПЛР-станції. Тоді тестувати буковинців на COVID-19 зможуть не тільки в лабораторному центрі, а й у двох комунальних лікарнях.

Отже, ймовірно, нас усіх скоро протестують?

Вл. інф

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *