«Чернівціобленерго» знесло старовинну металеву електроопору

IMG_7134

Щоби уникнути відповідальності, керівник  енергетиків пропонує поставити артефакт у музеї підприємства

На розі вулиць Горького-Переяславської під час оновлення електромережі  працівники Обленерго знесли старовинну металеву електроопору, не розгледівши  її історичної цінності. А опора та, хоч і залізна, але справжнє «золото»: її зображення прикрашають полотна  чернівецьких художників, зокрема, Олега Любківського.

Першою забила на сполох начальник  відділу  охорони культурної спадщини  Чернівецької міськради  Олена Пушкова,  збуривши значний резонанс серед громадськості міста. За її словами, демонтована опора – справжній артефакт історії електрифікації нашого міста – не менш цінний ніж, скажімо, перший трамвай. Наразі демонтована опора лежить на вул. Переяславській, чекаючи, хто б її підібрав. А відділ охорони культурної спадщини міської ради звернувся до ПАТ «Чернівціобленерго»  з вимогою негайно повернути старовину на  місце.

В ексклюзивному коментарі газеті «Версії» біля демонтованої електроопори Олексій Шекета, керівник «Чернівціобленерго», пояснив:

– Ми демонтували цю опору, бо за довгі роки вона проіржавіла і загрожувала безпеці чернівчан…

Керівник Обленерго, як людина молода й сучасна, не бачить особливої культурної цінності в знесеній опорі:  – Усі ж ідуть у ногу з прогресом, а в Чернівцях ще доісторичні, архаїчні опори… –  пояснив він.

– І давайте вже будемо вибирати, – ставить питання руба п. Шекета, – або ми нехтуємо безпекою людей і ризикуємо далі, закопавши стару опору поруч із новою, або ж йдемо в ногу з прогресом!

Коли ж її місце в музеї – давайте поставимо опору в музеї «Обленерго», де красується наша ТЕЦ 1870 року з агрегатами, генераторами ще того періоду.  Поруч із ними вона буде дуже органічно виглядати. І всі охочі зможуть побачити, як починалася електрифікація нашого міста. Ми зробимо відкритий доступ: заходьте, дивіться, збагачуйтесь культурно…

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *