Чернівці – Сучава: екологічна співпраця

Реальний проект транскордонного співробітництва екологічного спрямування в рамках Програми «PHARE CBC 2006» здійснили науковці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Сучавського університету ім. Штефана Великого (Румунія).

Він охопив значну частину населення Чернівецької області, крім того, проведене тренінгове навчання групи курсантів, видані дипломи Міністерства освіти, науки та інновацій сусідньої держави та підписаний Протокол про наміри подальшої співпраці між університетами двох країн.

Серед напрямів роботи – підвищення кваліфікації працівників державних установ, зокрема, Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Чернівецькій області та Державної екологічної інспекції, державного комунального підприємства «Чернівціводоканал». Загалом від цих організацій навчався 21 курсант. Очолили тренінгову частину проекту професори Сучавського університету С. і Г. Гутт. Від України до участі в проекті залучалися викладачі хімічного факультету ЧНУ професор Я. Тевтуль і доцент І. Вінклер.

Курсанти прослухали цикли лекцій у Чернівцях і Сучаві і захистили підсумкові роботи, які стосувалися низки екологічних проблем басейну річки Сірет. Йшлося, зокрема, про якість води в транскордонних створах цієї річки, еколого-економічні характеристики басейну, порівняльний аналіз природоохоронного законодавства України та Європейського Союзу тощо.

Приємно було почути від професора Г. Гутта підтвердження результатів аналізу вод Сірету, зроблених в лабораторії Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області, про те, що вода на кордоні з Румунією відповідає нормативам.

Результати роботи учасників проекту поширені в організаціях, які займаються екологічною діяльністю, а також у сільських громадах Герцаївського, Сторожинецького і Вижницького районів Чернівецької області.

Ярема ТЕВТУЛЬ, професор ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *