В Україні московському патріархату місця вже нема. А на Буковині?

«Московському патріархатові після війни місця в Україні вже не буде» –  наголосив відомий релігієзнавець Віктор Єленський. А поки що на Львівщині до ПЦУ перейшли дві громади УПЦ Московського патріархату. З підпорядкування Московського патріархату також вийшли церковні громади на Рівненщині та Черкащині. А нещодавно шість релігійних громад Закарпаття із Солотвинської територіальної громади також вийшли з Московського патріархату. Відповідне рішення ухвалили на зборах представників релігійних громад УПЦ МП Солотвинської селищної ради. Натомість на Буковині жодна церковна громада не вийшла з московського патріархату, повідомили в Чернівецькій обласній військовій адміністрації:

«Законодавством України гарантована реалізація права громадян України та осіб без громадянства, які офіційно перебувають на території України, на вільну зміну церковно-юрисдикційного підпорядкування. Порядок такого переходу визначений статтею 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», – зазначається у коментарі Чернівецької ОВА. Рішення про зміну підлеглості мають ухвалитись не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту релігійної громади.

З початку повномасштабного наступу та військової агресії з боку росії заяв щодо змін юрисдикційного підпорядкування до ОВА не надходило. Державна реєстрація з цього приводу не проводилася.

Від правоохоронних органів та громадян України повідомлень щодо порушень у сфері свободи совісті не фіксувалося та не надходило», – наголосили у коментарі ОВА..

Управління культури Чернівецької ОВА працює у штатному режимі та готове надавати консультації і відповіді на звернення релігійних організацій відповідно до вимог законодавства України», – підсумували в ОВА.

Зрештою, сподіватися на будь-які інші настрої людей у ставленні до московського патріархату, особливо після Бучі, було би марно. Бо, як справедливо зауважив буковинський політолог і журналіст Святослав Вишинський: «Після виступу патріарха Кирила у головному храмі збройних сил російської федерації, його слів про «подвиги» російських військовослужбовців в Україні — які ще сумніви можуть виникати в Української Православної Церкви московського патріархату? Ви або негайно проголошуєте автокефалію, або ототожнюєтесь із російськими окупантами».

Й альтернативи цьому немає, бо як визнала професорка Університету Ілії в Тбілісі і колишній посол Грузії при Ватикані Тамара Грдзелідзе, нині  спостерігаємо потрясіння у світовому православ’ї, а все через те, що «деякі церкви настільки розлючені через позицію Кирила щодо війни,…».

…До Верховної Ради України поступило на розгляді питання про заборону московського патріархату на території України. І це питання, на думку багатьох нардепів, є на часі.

«Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *