Справедливість: Чернівецькі активісти «Народного контролю» домоглися від монополіста Обленерго перерахування завищених тарифів на електроенергію

гуртом і монополіста можна бити 

«Чернівціобленерго» діє корисливо, обраховуючи клієнтів

Про це на прес-конференції розповіли голови чернівецьких ОСББ – активісти «Народного контролю». Вони довели, що «Чернівціобленерго» підписує зі споживачами договори, складені на його користь, порушуючи таким чином чинне законодавство, і домоглися рішення про відшкодування монополістом нечесно знятих за завищеними тарифами грошей.      

 

IF

– У нашому об’єднанні 200 квартир, – розповіла голова ОСББ «Сокіл-Чернівці» Галина ГОРБАЧОВА. – Ми сплачуємо кошти за електроенергію 18 числа кожного місяця. А від 1 вересня, як відомо, подорожчало світло. Коли ж ми у вересні отримали рахунок, то зрозуміли, що з нашого будинку вирішили зняти кошти за новим тарифом уже з серпня. Люди обурилися, бо це зайвих 3546 гривень. І лише з одного нашого будинку! А в Обленерго мені «порадили» розкидати кошти по квартирах. І якщо не заплатимо, наголосили, то нашу підстанцію відключать. Дітися було нікуди…

До розмови приєднується Володимир БАБИН, голова ОСББ «Сонячний острів»:

– Я взагалі відмовився брати рахунок, бо він некоректний. Пообіцяли відключити. Тоді звернувся до обласної та міської рад. Однак, доки ми не об’єднали зусилля, результату не було…

– Сьогодні існує дискримінація ОСББ у тарифоутвореннях, – сказав голова ради голів ОСББ Першотравневого району Володимир СЕРЕДЮК. – Тариф для ОСББ становить 78 копійок за 1 кВт незалежно від обсягів споживання. Тобто нас прирівняли до юридичних осіб. Бо мешканці, які мають прямі договори, сплачують на 33 копійки менше за перші 100 кВт. Таким чином, кожний мешканець будинків ОСББ переплачує 33 гривні вже на перших ста кіловатах. Але є й друга проблема. Незважаючи на те, що в тарифі закладені послуги інспектора та  вартість обслуговування внутрішньобудинкових мереж, в ОСББ усе це здійснюється за рахунок мешканців. Ми змушені утримувати в штаті електрика. Компенсацій від Обленерго, зрозуміло, ми не одержуємо.

Причину підвищенння тарифів з боку Обленерго активісти вбачають лише в їхній монополії на постачання електрики в краї. Однак чернівчанам удалося відстояти свої права завдяки згуртованості та співпраці. Боротьбу очолив активіст «Народного контролю» Андрій ОЛЙНИК. Проконсультувавшись з юристами, разом із Асоціацією ОСББ підготував низку звернень до контрольних органів області та країни із вимогою розібратися в цій ситуації та відновити справедливість. Бо, як пояснив, спочатку діалогу з Обленерго не вийшло. Монополіст наполягав, що платити треба виключно за новим підвищеним тарифом.

Цими днями активісти отримали відповідь з НКРЕКП. У ній йдеться про те, що Обленерго зобов’язане справедливо перерахувати завищені рахунки та повернути ОСББ переплачені кошти.

– У нас є відповідна форма заяви, тож ми її розповсюдили серед усіх керівників ОСББ для того, щоби вони заповнили її й подали до Обленерго, щоби отримати назад незаконно взяті з них гроші.

Присутній на конференції юрист ГО «Чернівецькі співвласники будинків» Євген ПРОСКУРОВ пояснив, які саме юридичні норми порушив монополіст, вимагаючи з мешканців ОСББ зайві гроші за електроенергію. По-перше, за чинним законодавством підвищений тариф застосовується з наступного періоду. По-друге, Обленерго постійно наголошувало на пунктах у договорі, яких не повинно бути взагалі, бо сама їхня присутність уже є порушенням закону! Крім того, згідно із законом, ОСББ не є юридичними організаціями, бо їхнє об’єднання відбулося лише з метою спільного вирішення проблем. Тому Обленерго зобов’язане підписати договір з кожним мешканцем окремо.

Із отриманою від Нацкомісії відповіддю активісти знову пішли до керівника Обленерго. Цього разу їх уже почули. Більше того, енергетики пообіцяли, що припинять відключення світла за несплату.

Як бачимо, історія завершилася щасливо і справедливість перемогла.  Постає лише запитання: чому люди повинні були захищатися, витрачати свій час, аби зробити те, чим мають займатися державні контрольні органи? Адже у нас є чернівецькі представництва і Антимонопольного комітету, і  НКРЕКП тощо.

– Та, на жаль, складається враження, що ці структури більше опікуються  інтересами монополіста, ніж простих клієнтів. Адже ініціатива звернутися до київських чиновників як до арбітрів мала би виходити саме від них,– прокоментував ситуацію кандидат на посаду міського голови від партії «Громадський рух «Народний контроль» Василь ГОШОВСЬКИЙ.  – Зрештою, мали би ворухнутися з цього приводу й обласна та міська ради. Натомість люди борсалися самотужки. І так буде, допоки на чолі стратегії розвитку міст і сіл України не стане сам народ. А це вже вимагає нового мислення і нових підходів до місцевого самоврядування.
Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *