БУКОВИНА

▶▶Оце побратим! ▶▶За картоплею ▶▶Гараж для меблів ▶▶Ми так не вчилися ▶▶Горілка – в музеї… ▶▶Бюджетним коштам – пильне око влади ▶▶Багатодітній сім’ї – нове житло ▶▶Дві пожежі на добу ▶▶Прикордонники модернізуються ▶▶Знову вода ▶▶Винних немає? ▶▶Біотуалети вціліли! ▶▶

Оце побратим!
Сенат міста-побратима Клагенфурта виділив 20 тис. євро для надання допомоги чернівецьким родинам, які найбільше потерпіли під час повені. Допомогу передала Миколі Федоруку офіційна делегація Клагенфурта, яка прибула на святкування 600-річчя Чернівців.
За картоплею
Завтра в Кіцмані відбудеться обласний агропромисловий ярмарок «Буковинська осінь-2008». Тут продаватимуть продукцію харчової та переробної промисловості, рослинництва і тваринництва, засоби захисту рослин. Ярмарок проводитиметься на території кіцманського міського ринку за адресою: вул. Сторожинецька, 9.
Гараж для меблів
2 підпільні цехи в гаражах протягом одного дня виявили чернівецькі податківці. В одному складали офісні меблі, в іншому – ремонтували авта. Жодних документів, як завжди, не було. На осіб, які незаконно займалися підприємницькою діяльністю, складено протоколи про адмінпорушення.
Ми так не вчилися
Школу майбутнього на 1200 місць з найкращими умовами та програмами для навчання будують за домовленістю з Малою академією наук. Будівництво ведеться без залучення бюджетних коштів, хоча школа буде державною. Про це повідомив губернатор Куліш під час зустрічі з послом Канади.
Горілка – в музеї
Подарунки, зроблені Чернівцям до 600-ліття, зберігатимуться в музеї міста. Проектом реконструкції Центральної площі передбачено спорудження культурно-мистецького центру позаду пам’ятника
Т. Шевченку, де й розміститься музей. В урочистих заходах взяли участь делегації з 25 країн, представники 7 міст-побратимів, посли 6 країн, представники дипкорпусу України за кордоном, Єврокомісії в Україні та ЄБРР, мери і віце-мери обласних центрів України, делегації Асоціації міст і громад України та Буковинського земляцтва. Всі гості приїхали до Чернівців з подарунками, серед них ікони, годинники, пам’ятні сувеніри, колекційні вина і горілка.
інформує облрада
Бюджетним коштам – пильне око влади
Голова крайового парламенту Буковини Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ провів виїзні виробничі наради на низці об’єктів гуманітарної сфери, де за рахунок коштів обласного бюджету здійснюються будівельно-монтажні роботи. Серед них – довгобуд Лужанської середньої школи Кіцманського району, Карапчівський загальноосвітній навчальний заклад, Чернівецька лікарня швидкої допомоги. Особливу увагу керівник обласної представницької влади приділив стану справ на будівництві Лужанської школи, історія якого бере свій початок з середини 90-х років минулого століття. Завдяки виділеним коштам і постійній увазі з боку нинішньої обласної влади, тут значно прискорилися темпи будівельних робіт, підведені усі необхідні комунікації, об’єкт готовий до проведення будівельних робіт в зимових умовах. Те, що ще вчора здавалося неможливим, сьогодні набуло реальних обрисів – нова школа в Лужанах готується гостинно відчинити двері перед своїми юними господарями вже 1 вересня 2009 року. Принаймні, і діти, які досі навчаються у пристосованому приміщенні ще доби австрійського імператора Франца-Йосифа, та їхні батьки хочуть у це вірити. «Якщо за справу взявся Шилепницький, – кажуть у Лужанах, – вона таки буде зроблена!», – говорить селищний голова Наталія КАТРЮК.
Покращилися справи і на будівництві Карапчівської школи, що на Вижниччині. Тут, завдяки своєчасному втручанню голови обласної ради, вдалося усунути низку порушень стандартів і норм здійснення будівельно-монтажних робіт, покращився їхній темпоритм, підвищився рівень відповідальності будівельників за дотримання термінів завершення робіт та здачі в експлуатацію цього вкрай потрібного селянам об’єкта.
Особливої уваги з боку крайової влади потребує також докорінна реконструкція Чернівецької лікарні швидкої допомоги. Йдеться про заміну та модернізацію систем тепло-, водопостачання та енергозабезпечення цього лікувального закладу до листопада поточного року, капітальний ремонт та осучаснення операційно-реанімаційних блоків, першого хірургічного та приймального відділень, заміну покрівлі усієї споруди, переобладнання сходових клітин та під’їздів до приймального відділення. Прикметно, що масштабні ремонтно-будівельні роботи здійснюються водночас з напруженою лікувально-профілактичною діяльністю цього медичного закладу. Незважаючи на труднощі, працівники ВАТ «ПМК–311» (голова правління – Володимир КАРВАЦЬКИЙ) планують упоратися з більшістю завдань вже до початку наступного року.
Багатодітній сім’ї – нове житло
У багатодітної родини Радуканів, яка мешкає у Станівцях Глибоцького району, – велике свято. Голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш особисто вручив їм ключі від нової оселі.
Родина, в якій виховуються 13 дітей – з них 11 неповнолітніх – мешкала у приміщенні площею 90 кв. метрів. У рамках програми «Зігрій любов’ю дитину», яка є спільним проектом влади та бізнесу, сім’ї Радукан на покращення житлових умов було виділено 130 тис.грн. Саме за них вони й придбали ще один будинок.
Загалом програма «Зігрій любов’ю дитину» передбачає надання допомоги на придбання і ремонт помешкань для 28 багатодітних родин Чернівецької області. Найбільще таких сімей – 16, у яких виховуються 10 і більше неповнолітніх дітей – мешкають у Глибоцькому районі.
Пресс-служба ОДА
Дві пожежі на добу
Під ранок виникла пожежа в господарській будівлі жителя Суховерхова Кіцманського району. Завдані вогнем збитки склали 3 тис.грн. У Братанівці Сокирянського району горів житловий будинок. На щастя, вогонь пошкодив лише вхідні двері та дах. В обох випадках пожежу спричинив поганий стан електромережі.
Центр пропаганди ГУ МНС
Прикордонники модернізуються
икордонного загону розпочав роботу новий підрозділ – відділ прикордонної служби «Кельменці». Його створили, об’єднавши прикордонну комендатуру «Кельменці», застави «Ларга» і «Нелипівці» та відділення прикордонного контролю «Росошани» і «Кельменці».
Відділ створено відповідно до нової моделі охорони кордону. Він об’єднує в собі функції прикордонної застави, відділення прикордонного контролю та прикордонної комендатури. Персонал відділу відповідатиме за пропуск громадян і транспорту через кордон та здійснюватиме охорону певної ділянки кордону.
Відтак до складу загону входять уже 13 відділів, які охороняють ділянку україно-молдовського та україно-румунського кордону протяжністю 404 км, у межах Чернівецької та Івано-Франківської області і здійснюють пропуск громадян, транспорту і вантажів у 21 пункті пропуску.
Костянтин ЛІСНИК, керівник прес-служби Чернівецького прикордонного загону
Знову вода
За інформацією Чернівецького центру гідрометеорології, рясні дощі 5-6 жовтня спричинили підняття рівнів води у Пруті в районі Чернівців на 2,3 м, у Черемоші – на 1,3 м, у Сіреті – на 1,2 м. Наразі на цих річках спостерігається поступове зниження рівнів води. На наступну добу на річках басейнів Прута та Сірету істотних змін у гідрологічному режимі не очікується.
На Дністрі в межах Чернівецької області вода також піднімається, але не досягає рівня виходу на заплаву.
Разом з тим, внаслідок підняття рівня грунтових вод та рівня води у малих річках, в cмт. Лужани на Кіцманщині підтоплено 6 присадибних ділянок і 3 підвали, а в Шипинцях та Оршівцях – по 6 присадибних ділянок. Наразі загрози підтоплення житлових будинків та домогосподарств у цих населених пунктах немає.
Центр пропаганди ГУ МНС в Чернівецькій області
Винних немає?
12-річна семикласниця з Новоселиці Світлана Кукуряк померла після уроку фізкультури. Його проводили двоє вчителів. Діти бігли крос на 500 м, але без фіксації часу. Раптом у дитини почалася блювота. Вчителі та директорка викликали «швидку» і зателефонували матері. Дівчинку доправили до реанімації, де вона й померла за 15 хв. За висновками обласної судмедекспертизи смерть настала через гостру серцеву недостатність і субендокардіальний крововилив лівого шлуночка серця.
До трагічного випадку Світлана не раз брала участь у спортивних змаганнях. Посідала ІІ місце з бігу на 100 м на першості району. На здоров’я не скаржилася, але протягом 4 років була звільнена від фізкультури через бронхіт і проблеми з щитовидкою. За словами однокласників, того дня дівчинці стало погано, вона впала, але вчитель з іншого класу звелів встати і бігти…
Вл. інф.
Біотуалети вціліли!
Напередодні 600-річчя Чернівців двірники міста отримали премії у розмірі місячного окладу. 4-5 жовтня їм довелося працювати цілодобово. Лише з Соборної площі після концерту Тото Кутуньо вивезли 5 машин сміття. Завдяки забороні мерії реалізувати напої у скляній тарі цього разу майже не було битого скла. З центру міста 5 машин фірми «Альтфатер-Чернівці» вивозили сміття щоночі. Кожна машина зробила не менше 4-ох рейсів.
Під час святкування не було пошкоджено жодного смітника чи біотуалету.
Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *