Буде боротьба… за сміття

На вулиці все спекотніше, тож неприємні запахи від смітників нагадують про себе дедалі частіше. Крім того, регулярні походи на природу або дачні ділянки доводять: сміття має здатність розмножуватися і розширюватися не тільки у відведених для цього місцях, але й просто вздовж доріг, річок, полів. Про буденну проблему, яку ми самі собі створюємо, у розмові з Борисом БАГЛЕЄМ, начальником державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області.

– Наскільки підготовлені зони відпочинку до літнього періоду? Чи прибрані вони?

– Берег Прута прибрали. Але, на жаль, люди продовжують вивозити і викидати мішки зі сміттям. Багато відпочивальників залишають після себе захаращене довкілля. Але відповідні рятувальні служби вже працюють і слідкують за порядком та чистотою.
Ми ж з порушниками боротимемося виховними методами – фотографуватимемо і показуватимемо їх усім. Такі заходи проводитимуться і на вулицях міста й, у житловій зоні, біля під’їздів будинків. Нехай мешканці знають, хто саме із сусідів смітить і порушує благоустрій міста.

– Дачні зони потребують додаткових смітників. Як з цим бути?

– На прохання мешканців міста ми плануємо встановити додаткові баки для сміття. Кошти для цього вже маємо. Можливо, сміття звідти вивозитимуть не так інтенсивно, але навіть його забиратимуть раз на три дні. Таким чином багато проблем вирішиться. Люди із задоволенням викидатимуть непотріб в обладнані місця, ніж засмічуватимуть свої території.

На жаль, існує і така проблема, як будівельне сміття. Люди залишають його біля смітників, а підрядник не зобов’язаний його вивозити. Тож коли вже накидано, мешканці кидають ще більше – от і накопичуються груди сміття, собаки розтягують його вулицями, створюється антисанітарний стан.

– У Чернівцях у багатьох місцях стоять контейнери для сортування сміття – пластикових, і навіть скляних пляшок. А заводу й досі немає…

– Установлені контейнери для збору пластикових і скляних пляшок – це лише перший етап. Другий етап розпочнеться невдовзі, коли розпочнеться боротьба за сміття. Адже невдовзі діятиме сміттєпереробний завод. Сортувати почнуть навіть продукти харчування, відходи промислового виробництва та будівельні відходи. За пластикові пляшки даватимуть гроші, адже пластикові гранули надзвичайно задіяні – з них роблять металочерепицю, каналізаційні труби тощо. У нас, як і за кордоном, за сміття будуть боротися. Нині сміттєпереробний завод будується – вже закінчено проект та зроблено каркас.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Буде боротьба… за сміття”