Більше мільйона гривень – «коту під хвіст»?

Схему планування території Чернівецької області на найближчі 20 років  обговорили в облдержадміністрації. І хоча її розробники отримали від юридичної служби обласної ради низку зауважень, але так і не спромоглися їх усунути. До того ж проект не був оприлюднений у ЗМІ…

Розширена нарада щодо затвердження Схеми планування території Чернівецької області відбулася в облдержадміністрації. Основним завданням наради стало визначення регіонального виміру нової інвестиційної стратегії щодо реалізації Схеми планування території області. Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Василь Бурлака, необхідність  цієї схеми  викликана змінами, які відбулися в економіці країни, а також змінами нормативно-законодавчої бази, дія якої безпосередньо пов’язана з розвитком нових соціально-економічних відносин на території України.

Схему планування розробив Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» відповідно до договору, укладеного з Головним управлінням регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури Чернівецької ОДА. Загальна вартість проекту – 1 млн.164,6 тис. грн. Проектувальники пояснили присутнім концепцію та стратегію розробки Схеми, а також її основні аспекти. Зокрема, розглянуто напрями розвитку господарського комплексу краю, питання охорони дрвкілля та інженерного захисту територій. Схема містить також визначення пріоритетних напрямів розвитку адміністративних районів області, у ній надано пропозиції стосовно розвитку транспортної мережі регіону та інженерної інфраструктури – водопостачання, водовідведення, енергопостачання тощо. Схема планування області розроблялася на основі Генеральної схеми планування території України з урахуванням регіональних особливостей Буковини.  Робота над нею почалася 2008 року, а завершилася офіційно 2009-го, хоча де-факто – 2010-го.

Презентована Схема викликала чимало запитань і гарячу дискусію серед присутніх. Вони з’ясовували, зокрема, на базі даних якого року розроблялася Схема, чому  щодо неї немає жодного позитивного висновку, і чому вона, нарешті, не була надана для ознайомлення тощо.

Представники районів запропонували обговорити Схему на місцях, залучивши органи місцевого самоврядування. А виконавці пообіцяли її доопрацювати з урахуванням висловлених під час наради зауважень та пропозицій, бо в іншому випадку, за словами депутатів, вони Схему не затвердять. «За кота в мішку голосувати не буду!», – заявив Максим Бурбак. А його колега Михайло Павлюк обурився тим, що у залі немає представників громадських організацій і  запропонував спочатку провести громадське слухання. Натомість обурився керівник архітектурно-планового управління НДІ «Діпромісто» ім.Ю.Білоконя Володимир Токар, зауваживши, що «це не підлягає громадському обговоренню згідно з законодавством!». Та на його репліку більшість залу запротестувала: хіба таке можливе, ще й з огляду на новий закон «Про доступ до публічної інформації»?

Тоді за Схему вступилися чиновник і депутат. Зокрема Дмитро Павел, начальник  управління інфраструктури та туризму ОДА безапеляційно заявив: «Схему треба затверджувати – це зекономить кошти обласного бюджету». А  Володимир Куліш в унісон додав: «Як би ми тут не дискутували, а затверджувати доведеться, бо від цього залежатиме отримання областю субвенцій з держбюджету».Потім ще були виступи як «за», так і «проти». Приміром, депутат Салагор зауважив, що у Схемі нічого не сказано про пункти пропуску. Тоді як начальник управління охорони навколишнього природного середовища ОДА Борис Баглей  ««залишився задоволений запропонованою програмою, бо управління зможе робити інвестиційні проекти та залучати інвестора.  Єдине що, треба швидше її доробляти і впроваджувати».

Одне слово, без ста грамів не розберешся…

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *