Барокова музика за ініціативи Віктора Білла

Концерт чернівецьких віртуозів відбувся у Залі органної та камерної музики.

«Солісту на сцені недостатньо грати вірні звуки – важливо добитися істинного звучання», – казав французький драматург і письменник Ерік-Емануель Шмітт. У чому полягає секрет справжньої майстерності? Який він, істинний музикант? На цю тему можна довго сперечатися, проте очевидним є факт: високий професіоналізм у поєднанні з емоційністю та артистизмом – запорука успіху музиканта-виконавця. А якщо таких музикантів шестеро? Примножується не лише успіх, а й величезна насолода від неперевершеної класики, що звучала 15 вересня у Залі органної та камерної музики.

Костянтин Лукинюк

 

Особливе захоплення публіки викликали виступи наймолодшого учасника концерту – 14-річного Костянтина Лукинюка

У концерті взяли участь солісти Чернівецької обласної філармонії – Віктор Білла (орган), Зося Фуга (віолончель), які блискуче виступили у сольних номерах та продемонстрували майстерність в ансамблевих; викладач-методист Чернівецького училища мистецтв ім. С. Воробкевича Людмила Мартинюк (скрипка), яка представила цілу плеяду учнів – талановитих скрипалів. Серед них – студент Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Олег Мильцев, а також студенти Чернівецького училища мистецтв ім. С. Воробкевича – Микола Полянко та Костянтин Лукинюк.

– Ініціатор концерту – Віктор Білла, –  розповіла Людмила Мартинюк. –  Це була його концепція, його ідея – зробити  акцент на бароковій музиці. Загалом, за характером і настроєм концерт був  витриманий в одному стилі».

Винятково насичена програма концерту охопила різнохарактерні твори Вівальді, Баха, Генделя, Гайдна, Моцарта, Вілла-Лобаса. Загострений драматизм, експресія барокових майстрів та життєствердна енергія  класиків не залишили байдужими слухачів. Божественної краси музика Моцарта, що завершувала концерт, наповнила зал особливим теплом (під час виконання його сонат увімкнули світло, що створило додатковий «сонячний» ефект).

Бурхливими оплесками переповнений зал вітав кожний виступ. Особливе  захоплення публіки викликали виступи наймолодшого учасника концерту – випускника Музичної школи №2 (клас Н. Лютової), а нині студента першого  курсу училища Костянтина Лукинюка (клас Л. Мартинюк). Цей юний скрипаль, у свої 14 років є лауреатом чисельних міжнародних конкурсів та учасником різноманітних концертів.  Ось і виступ 15 вересня обернувся для Костянтина черговим тріумфом.

– Перед виступом не стільки хвилювався, скільки… радісно передчував, мене охопила  ейфорія. Виступати перед публікою, особливо коли позаду тебе симфонічний оркестр, або орган – це щось надзвичайне. Коли граєш такі твори та ще й у такому залі – викладаєшся на всі 100%. Своїм успіхам я завдячую вчителям – Наталії Лютовій  та Людмилі Мартинюк, а також мамі. Саме завдяки їй я почав займатися музикою.  Щоби стати хорошим виконавцем, треба багато займатися. Музика для мене – як їжа. Людина ж не харчується раз на день багато, а потім голодує? Так і музикант не може раз на тиждень займатися, а потім відпочивати… Треба не лише мати бажання грати, але й постійно працювати, вдосконалюватися…

Тетяна КОГУТ, музикознавець

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *