1 вересня – День знань: що нового і приємного чекає на учнів Буковини

Існує правдиво-прекрасний вислів: «Треба дуже багато вчитися, щоби знати хоч трохи». Тож і сьогодні, 1 вересня, вперше за парти сіли 10346 маленьких буковинців. Із державного бюджету на підготовку 533-х перших класів, які вчаться вже за новою програмою  у школах Буковини виділено 250 мільйонів гривень.

Крім того, до старту нового навчального року оснащено новітнім обладнанням 39 кабінетів природничо-математичного циклу та 5 лабораторій. У 8-ми навчальних закладах переобладнано їдальні. Вирішено питання гідності дитини, йдеться про внутрішні вбиральні. Туалети на вулиці відходять у минуле.

Із додаткової державної субвенції закуплено також 1450 ноутбуків для педагогічного складу шкіл.

1 вересня 2021 року відчинили свої двері дві нових установи – дитячі дошкільні заклади в Опришенах, що на Глибоччині, та у Недобоївцях на Хотинщині. Прийняли учнів і нові школи у Рідківцях, Їжівцях та Горішніх Ширівцях.

В області продовжують зачиняти мало чисельні нерентабельні школи, натомість створюються, так звані, опорні школи, куди учнів із сусідніх сіл довозять шкільними автобусами. Таких автобусів нині 169 – вони стовідсотково, за словами освітянського керівництва, забезпечують усі потреби. Загалом опорних шкіл в області 36, з них 9 створили цього року. 

Кардинально змінюється шкільне харчування, що є наслідком зміни законодавства. Із 1 вересня починає діяти новий санітарний регламент. Перехідний період триватиме до 1 січня 2022 року. Шкільне меню повністю оновлюється, наближаючись до норми. Їдальні у школах пропонуватимуть своїм відвідувачам 160 найменувань різних страв.     

 

Цього року 7000 юнаків і дівчат стали першокурсниками у вишах .

Перший урок у школах  1 вересня 2021 року присвячується 30-ій річниці Української Незалежності.

Про все це на брифінгу, присвяченому початку нового навчального року 2021-2022, розповіла 31 серпня заступниця голови Чернівецької облдержадміністрації Ірина ІСОПЕНКО 

Людмила Чередарик, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *