«Бандера прийде – порядок наведе»

Чернівці всіялися міліцією – у неділю «свободівці», попри заборону суду проводити пікетування зустрічі міністрів закордонних справ Росії та України, намагалися таки прорватися до Резиденції. І хоча правоохоронцям вдалося заблокувати їх на одній із прилеглих вулиць, войовничі вигуки «Слава Україні!» та «Бандера прийде – порядок наведе» чути було навіть у приміщеннях, де відбувалися переговори.

DSC_5030

Постраждали міліціонер та депутат. Хто кого бив – невідомо

Сутички протестувальників і правоохоронців були такими запеклими, що вони зламали невеличкий металевий паркан біля магазину на вулиці Університетській. Одразу ж на підмогу міліціонерам у формі прибули два мікроавтобуси з людьми в цивільному та однакових чорних шапках. Натовпом миттєво поширилися чутки, що це перевдягнений російський спецназ. Молодики виривали в пікетувальників прапори та ламали їх. Декого – били. Насамперед, свободівських депутатів, зокрема нардепа Руслана Зелика.

DSC_4981

– Це безпрецедентний випадок, напевне, для всієї Західної України, – зусібіч оточений правоохоронцями, емоційно вигукував пан Руслан. – Працівники міліції побили депутата! Коли було протистояння – мене копали ногами по гомілках.

Дісталося і місцевим журналістам: заштовхали Михайла Токарюка («Буковина»), потоптали Петра Кобевка («Час»).

А ще у сутичці постраждав міліціонер. Зокрема, прес-служба прокуратури Чернівецької області повідомила, що чоловік із тілесними ушкодженнями перебуває в лікарні. За цим фактом відкрите кримінальне провадження і розпочате досудове розслідування.

DSC_5081

А решта де?

Поки «свободівці» гуртом – під гасла та різдвяні колядки – намагалися прорватися крізь численні заслони правоохоронців, представникам «Фронту Змін» поодинці вдалося «просочитися» за спини міліціонерів. Зібравшись докупи, вони, на знак протесту, «підступно» повитягували з кишень прапори Євросоюзу і накинули їх собі на плечі.

Чернівецькі ж ударівці по Митному Союзу УДАРили… автопробігом.

– Перехожі із зацікавленістю спостерігали за жвавим рухом, читали написи на плакатах, водії зустрічної смуги підбадьорювали учасників автопробігу сигналами своїх автівок, – радісно відрапортували у прес-службі облорганізації партії УДАР.

DSC_5137

Протестували і чернівецькі БЮТівці. Але дуже вже законспіровано…

– Через цілковите перекриття вулиць я не зміг проїхати своєю автівкою до місця події, відгукнувся заявою голова обласної організації партії ВО «Батьківщина»  Іван Мунтян. Та серед пікетувальників були партійці ВО «Батьківщина», які участь у подібних акціях вважають своїм обов’язком. «Хто, як не ми», – казали вони мені напередодні, вважаючи, що такими виступами підтримують бойовий дух кинутої за грати нашої лідерки Юлії Тимошенко.

А ще біля воріт університету, під охороною міліції, послів зустрічали кілька молодих осіб із плакатами: «Приветствуем министров. Ждем президентов», «Желаем успешных переговоров!». Щоправда, дізнатися, кого вони представляли, так і не вдалося.

DSC_5176

Офіційно, міністри закордонних справ України Леонід Кожара та Росії Сергій Лавров прибули до Чернівців для проведення чергового засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії.

Проте, за чутками, візит Лаврова – це оглядини Михайла Папієва як потенційного нового посла України в Росії.

Ректор ЧНУ Степан Мельничук вручив міністрам дипломи та мантії почесних докторів університету. Ввечері їх у «Георг-плаці» розважала Маланка з Кіцманя та Шубранця. А понеділкового ранку міліція на півгодини повністю перекрила рух у центрі міста, – не пускали навіть маршрутки і тролейбуси: міністри покладали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку на Центральній площі.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *