Американці вже давно готуються до Гелловіна

Назва свята – Хеллові́н або Гелловін – англ. Halloween, що є скороченим від «All Hallows’ Eve», означає
у перекладі— — переддень або День Усіх Святих — відзначається в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Дата ця незмінна.

Таким чином свою кав”ярню прикрасили її власники. Непогане сусідство для перекусу?

Свято Гелловін найбільше у світі люблять американці. У США воно – друге за популярністю після Різдва Основні традиції Гелловіну в США – це вечірки з гримом і костюмами, перегляд фільмів жахів, переказ страшилок. У великих містах Штатів проводяться паради нечисті.
До Гелловіну починають готуватися ще з початку жовтня: вводять святкові страви в меню, прикрашають заклади декораціями і продають сувеніри в магазинах. Уся Америка перетворюється на своєрідний суцільний карнавал, принаймні, так відбувається в американській провінції. Атрибути ж свята задовго до його початку з’являються на вулицях і дворах.

А ці “красені” звичайно ж стоять біля спортивних магазинів.

Усі ці знімки зроблені у містах Берклі та Саутфілд штату Мічиган.

Чом би не вибрати й собі таке платтячко…

Існує повір’я, що містична ніч з 31 жовтня на 1 листопада бере свій початок іще 2000 років тому. Тоді племена кельтів, які жили на території Англії, Шотландії, Північної Франції, Ірландії та Уельсу, вшановували Бога Смерті. Робили вони це, бо вважали, що саме в цю ніч він збирає всі душі, померлі в минулому році, і переміщує їх у тіла тварин – така мовляв плата за гріхи, вчинені за життя. А ось 1 листопада кельти віддавали почесті Богу Сонця, щоби він не позбавив їх життя і подарував хороший врожай. Люди розпалювали високі багаття і робили жертвопринесення, намагаючись задобрити могутнього Бога. Дата була обрана невипадково: 1 листопада кельти святкували Новий Рік. Приблизно в цей же час святкували і римляни, але вихваляли вони Помону – богиню родючості. Коли римляни завоювали кельтів на території Північної Франції, змінилися і традиції, але велике осіннє свято продовжували відзначати 1 листопада.
День Усіх Святих триває одну ніч. У стародавні століття люди вірили в те, що 31 жовтня прокидається вся нечиста сила і, перетворюючись на тварин, блукає серед нас. Більш того, існує версія, що духи часто приходять в свої колишні житла, щоб перевірити, як поводяться нові господарі.
На Гелловін прийнято виготовляти страшну пику з гарбуза і залишати її на порозі або підвіконні будинку. Діти вночі 31 жовтня переодягаються в страшні костюми і стукають до сусідських квартир, промовляючи: “Гаманець або життя!” чи “Цукерки або смерть!”. Це означає, що, якщо їм не дадуть солодощів або грошей, ту людину, що відмовила, чекають неприємності.



Що символізує гарбуз на Хелловін?

А це гарбуз на кладовищі – інсталяція на одному із двориків Саутфілда.
Найголовніший атрибут свята, а це виріб із гарбуза, називають “світильником Джека”. На гарбузові вирізують моторошну пику, виготовляючи з гарбуза ліхтар Джека. За переказами, він допомагає душам знайти дорогу на тому світі. А загалом щодо ліхтаря Джека існує така легенда.
Жив на світі хлопець на ім’я Джек. Душа була його чорною, вчинки жахливими, так що, коли до нього прийшов Диявол, Джек не здивувався. По дорозі в пекло Джек побачив яблуню й умовив Диявола залізти на дерево та зірвати кілька плодів. Коли Диявол піднявся на дерево, Джек дістав з кишені ніж і вирізав на стовбурі хрест.
Як відомо, цей символ викликає у диявола не найприємніші емоції, тому злізти нечистий не зміг. Джек уклав угоду з ним, сказавши, що допоможе Дияволу спуститися вниз, якщо той обіцяє ніколи не заберати його душу. Антихрист погодився.
Минув час, Джек помер, а душа його залишилася неприкаяною. За гріхи до Раю брати його не хотіли. Тож він сам прийшов до Диявола і попросив забрати його. Диявол розлютився і сказав: “Ти обдурив мене, змусив не забирати твою душу, а я обіцянку тримаю”. Джек не знав, куди ж йому тепер іти. Натомість диявол порадив повертатися туди, звідки він прийшов.
Сказавши це, нечистий узяв жменю розжареного вугілля і кинув у Джека. Той зловив їх і поклав у ріпу, яку тримав у руках Найголовніший атрибут свята це було єдине, чим він тамував голод. Ріпа всередині засяяла полум’ям вугілля, а Джек пішов поневірятися по світу в пошуках притулку для своєї чорної душі.
Саме так і з’явився світильник Джека, тільки замість ріпи тепер використовують гарбуз.

Знайдіть на нічному дворику світильник Джека!..

І, нарешті, чого не можна робити на Гелловін
• Не можна надовго відчиняти двері та вікна, щоб не впустити нечисть до оселі.
• Не можна відмовляти людям у допомозі.
• Не можна впускати в дім чорного кота.
• Якщо позаду чуєте чиїсь кроки, не варто обертатися.

Світлини Людмили Чередарик

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *