Юлія Косівчук – чернівецька «маркіза ангелів»

Стільки ангелів, скільки створила для світу художниця Юлія Косівчук – 1012!!! – цілком дозволяють уже присвоїти їй від нашого міста якийсь титул. От хоча б «маркізи ангелів» – як у всесвітньо відомої літературної і кіногероїні Анжеліки. Але Анжеліка була давно і далеко у Франції, а Юля – тут і зараз, сьогодні у Чернівцях, хоча й наїздом додому із постійного місця проживання у США.

Презентація нових книжок Юлії Косівчук – це вже традиційна і невід’ємна ознака чернівецького літа. І якщо минулого року Чернівці через карантинні обмеження були цим обділені, то цьогоріч візит американської чернівчанки додому надолужив втрачене. Хоча – навряд чи так можна казати. Юлину творчість неможливо «надолужити», нею не наповнишся «про запас», це не «точкові події». Це щось постійно тривале, але й постійно змінне, оновлюване, багатогранне і вражаюче.

Раніше Юлія Косівчук була журналісткою. І каратисткою. І поеткою. І ще трохи співачкою. І коли вона змінила у своєму житті все – сімейний стан (вийшла заміж за Ростислава Бучка), країну проживання (разом з коханим виїхала до США), звісно – роботу – то творчість з життя нікуди не поділася, а навпаки – складається враження, що поглинула все зайве. Тому Юлина стрічка у соцмережах – це суцільна творчість: малюнки, вірші, оповідання, світлини, пісні, кліпи… І то все – з далекої Америки.

А цього липня – це ще й живі презентації.  У наших-таки Чернівцях.

Нова книжка Юлії Косівчук, яка вийшла у видавництві «Букрек» – збірка малої прози «Небезпека зсуву». Це зібрані під однією обкладинкою оповідання, які авторка писала упродовж десяти років. Якісь із них уже відомі в колі Юлиних друзів і шанувальників – письменниця публікувала їх на просторах інтернету. Якісь – зовсім нові. Це щемливі оповідання, героями яких стали мешканці нашого маленького міста – звичайні або незвичайні, близькі або побіжно знайомі, сусіди або родичі, дорослі або діти, божевільні чи жебраки… Це не тексти з закликами любити чи берегти місто, це не «гостра соціальна критика дійсності» і не «романтичний погляд на реальність». Це ніби нехитрі і прості слова, які описують геть не визначні і не історичні події. Але щирість, яка переповнює Юлині тексти, чуттєва енергетика і безпафосність змушують навіть суворих дядьків втирати сльозу.

Щодо нової книжки, то варто розповісти про її «фізичне втілення» і шлях до нього. А тексти варто все ж таки читати самим.

Отож, про те, як робилася «Небезпека зсуву», на презентації розповіли авторка і видавчиня.

– За тиждень буквально до вильоту сюди в Україну вона ще версталась, вичитувались якісь моменти, тобто ця книжка це для мене теж несподіванка, бо ми могли просто не встигнути з нею, – каже Юля.

Все підтверджує директорка видавничого дому «Букрек».Дарина Максимець:

– Коли Юля обирає нас, життя перетворюється на захопливу фієсту в дуже жвавому темпі. Вона надіслала нам текст, каже, треба книжку видати, а малюнки ще робляться (окрім текстів, Юля ще й власноруч ілюструвала свою книгу), а передмову ще десь мають написати, коректор, яка в Америці вичитувала книжку, не може вже її після верстки вичитати. Такий темп, темп, темп. І врешті вже крапка поставлена, книга підписана до друку. Поки летить літак з Каліфорнії з трьома пересадками, коли Юля приземляється, книга вже її чекає.

Не лише книгу дарує чернівчанам шалено талановита Юлія Косівчук. За короткий час перебування у рідному місті вона ще й встигла намалювати мурал у Місті Добра, яке облаштувала волонтерка-благодійниця Марта Левченко для жінок і їхніх діток, що потрапили у скруту.

Записує пісню на одній із місцевих студій, знімає кліп. Влаштовує мистецьку тусовку (до речі, якраз цієї п’ятниці о 16 годині в дворику Краєзнавчого музею). Таке враження, що в її добі не 24 години, а щонайменше 48. Вочевидячки, тут не обходиться без допомоги Вищих Сил! Ангелів. Тисячі яких вона творить пензлем, словом, нотами…

Маріанна АНТОНЮК, фото з Facebook-сторінки Юлії Косівчук

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *