“Вернісаж-2”: Замість ресторану – виставково-концертна зала

Друга частина громадського простору під назвою «Вернісаж» презентована  на вулиці О.Кобилянської у приміщенні колишнього ресторану «Каринтія». «Вернісаж на Кобилянській» як любовно й по-європейському називає його засновниця Лариса Куваєва, від початку задуманий як ще один простір для художніх виставок, концертів, літературних читань. Щоправда, стартував він ще на день міста.

Пішохідна вулиця Ольги Кобилянської взагалі ніби створена для таких невеличких проектів. Майже в кожному будинку – кав’ярня, ресторан, магазин. Тепер з’явився новий культурний центр. Чи не забагато це для маленьких Чернівців, де лише нещодавна до «Вернісажу» на Франка, «Галереї на Штейнбарга» й Целанівського літературного центру додався «Бельвю» на Центральній площі, у будівлі колишнього готелю із такою ж назвою? Вирішити його доречність чи недоречність може тільки конкретна практика: чи підуть туди чернівчани, чи буде там цікаво й різноманітно.
Принаймні відкриття нового культурного простору пройшло потужно саме у плані культури: одразу й водночас виставка чотирьох чернівецьких художників – Олександра Літвінова, Ігоря Хілька, Святослава Вірсти та Анатолія Піонтковського – і виступи музичних колективів різного спрямування – Академічного камерного хору «Чернівці» під керуванням Надії Селезньової, народного аматорського колективу «Форшлаг» і ноумена Задори. Показово, в цьому плані, висловився на камеру «Чернівецького Променя» письменник і громадський діяч Андрій Тужиков:
«Це прояв сінергії між поколіннями, причому ми говоримо не тільки про покоління вікові, але й про різні інтереси. Художники плюс музиканти, поети плюс театрали… Для мене найважливіше, аби тут була не тільки молодь, а й діти і люди третього віку».
Відтак можна дійти висновку, що новий культурний центр задуманий для всіх чернівчан – і, звісно, гостей міста. І на відкритті, окрім відомих особистостей, присутністю яких відзначається практично кожна культурна подія нашого міста помічено було навіть доволі іменитого гостя – диригента з Ізраїлю й колишнього чернівчанина Марка Воллоха, концертом за участі якого наступного четверга відкриється музичний фестиваль «Буковинський листопад».
«Такого ще не було в Чернівцях, щоби замість ресторану відкрили виставкову залу!» – захоплено казали на виході гості імпрези.
Вл. інф., фото Ігоря Константинюка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *