Світлана БАРДАУС  – органістка без зоряної хвороби

Кажуть, що органісти – надзвичайно скромні люді, яких оминають зоряні хвороби, саме тому, що на душі вони завжди мають абсолютну гармонію. 
І справді, коли потрапляєш на один з органних вечорів солістки Чернівецької обласної філармонії Світлани Бардаус, не покидає відчуття того, що після концерту виходиш з органного залу абсолютно іншою людиною, – скупаною в музиці. Без зайвої ваги буденних проблем та зайвих переживань. З іншими емоціями та відчуттям навколишнього світу. 
Тож з особливим почуттям запрошую всіх шанувальників органної музики та прихильників єдиної на Буковині органістки, яка давно вже стала улюбленицею чернівчан та гостей нашого міста. 
Цього разу пані Світлана приготувала особливу програму, в якій поєднала класичні твори епохи бароко та більш сучасні твори композиторів ХХ-ХХІ століття. Поряд з творами Йоганна Себастьяна  Баха, Вольфганга Амадея Моцарта, Йоганна Пахельбеля та Антоніо Вівальді прозвучать маловідомі твори Євсевія Мандичевського, Гордона Невіна, Пола Манца та Людовіко Ейнауді. 
Чому саме таку програму обрала Свтлана? Мабуть тому, що серйозна музика ніколи не догоджає. Саме навпаки: будить думку, спонукає до переживань. Вона може засмутити, навіть роздратувати, підняти вихор різних емоцій… А сучасні композитори не пишуть, як Бах та Вівальді, тож і справляють інше враження. Сучасна органна музика не така мелодійна, як бароко. В неї інші тональності та кольори. Вона народжується з нерва, з проблем сьогодення. Сучасні композитори гостро відчувають час, навіть випереджають його. А слухач, своєю чергою, гостро відчуває цей дискомфорт. Буває, що дехто не витримує і виходить із залу під час концерту. І в цьому немає нічого поганого: це означає, що людину зачепило і в ній щось неодмінно зміниться на краще. Як би там не було, це підтверджується, коли бачиш тих же глядачів на наступному органному вечорі пані Світлани. Яка не просто відпрацьовує концерти, а виховує свою, високодуховну публіку.
Як говорить сама Світлана Бардаус, орган – це камертон нашої душі, це король інструментів, який вимагає, щоби до нього на аудієнцію приходили особисто.
Саме тому запрошую всіх Вас 17 лютого до залу камерної та органної музики на особисту аудієнцію з Його Величністю для того, щоб очиститися та вистроїти нотки своєї душі у гармонійний ряд….
Неля МАРКОВСЬКА, музикознавиця

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *