До співу славетної «Думки» долучилася буковинська нотка

На буковинських шанувальників хорової музики очікує надзвичайна музична подія:
5 травня в залі Чернівецької обласної філармонії відбудеться святковий концерт Національної заслуженої академічної капели України «ДУМКА» на честь 100-річчя від дня заснування. Це було славне століття, прожите разом з усією Україною, у професійному змаганні за відтворення й розвиток народної музичної культури. І буковинці можуть із повним правом пишатися, що 35 років зі ста –  і половину свого власного життя – колектив очолює наш земляк, уродженець Брусниці, що на Кіцманщині, і випускник Чернівецького музучилища (1966), Герой України (2009) Євген САВЧУК.
Цей славетний колектив створений 1919 року на основі хору «Дніпросоюзу» (об’єднання споживчих кооперативів на українських землях 1917-1920 років, яке окрім господарської, проводило широку культурно-просвітницьку діяльність) під керуванням Нестора Городовенка. До першого його складу входило сорок п’ять співаків. Історія цього самобутнього колективу відбиває складний та суперечливий процес розвитку української культури, адже від моменту створення партійні «організатори культури» основним завданням капели бачили «поширення сучасного революційного репертуару серед широких пролетарських мас». 
У 1920-30-х роках колектив багато гастролює, даючи щороку біля 100 концертів. До його репертуару входили здебільшого обробки українських народних пісень і твори світової класики. Від кінця 1930–х унаслідок загальної кризи хорового мистецтва капела «Думка» мала дуже обмежений репертуар, в якому переважали пісні революційно-агітаційного характеру та побутової тематики.
Тяжкі роки Великої Вітчизняної війни стали для колективу героїчним періодом: капела давала концерти у прифронтових районах і в тилу.

На межі 1940-50-х років значне місце в репертуарі посідають твори у виконанні a cappella й суто класичні академічні. Наприкінці 60-х українське хорове мистецтво переживає справжнє відродження: в репертуарі з’являються твори радянських українських композиторів та європейських класиків а також народні пісні. І нарешті, на межі 1970-80-х років хоровий репертуар доповнюється творами сучасників, таких як Євген Станкович, Іван Карабіц, Леся Дичко та багато інших видатних композиторів. Легендарна капела багато гастролює по СРСР. У 1980-х роках, особливо з приходом на посаду художнього керівника Євгена Савчука (1984) відбувається оновлення колективу та зміцнення його творчого складу.
Завдяки новаторським підходам Є. Савчука відбулися позитивні зміни у виконавській майстерності капели. Головне місце зайняли твори українських та зарубіжних композиторів, вокально-симфонічна музика. Не менш значимими є зусилля капели «Думка» з відродження української церковної музики. Шанувальники капели мали можливість почути твори Дмитра Бортнянського, Артемія Веделя, Миколи Леонтовича, Олександра Кошиця, Кирила Стеценка. Від початку 90-х років капела багато гастролює за кордоном – Франція, Італія, Німеччина, Данія, США тощо, де гідно презентує українське вокальне мистецтво.
За роки свої творчої діяльності капела «Думка» значно поповнила фонди записів радіо і телебачення, лише від 2009 до 2019-го записано 24 компакт-диски. До її назви цілком обґрунтовано додалися всі можливі відзнаки: «заслужена», «академічна» і найвища – «національна», а колектив збільшився до 70 осіб.

Чернівецькі шанувальники музичного мистецтва у святковому концерті почують обробки народних пісень та вокально-симфонічну музику Йоганна Себастьяна Баха, Людвіга ван Бетховена, Джузеппе Верді в унікальному слов’янському тлумаченні західноєвропейської класики, сповненому ліризму, краси тембрів, гнучкості темпів, динамізму палітри. Колектив капели  є першим – та здебільшого єдиним – виконавцем творів сучасних українських композиторів Є.Станковича, В.Сильвестрова, Л.Дичко, М.Скорика.

В очікуванні свята –

Неля МАРКОВСЬКА, музикознавець

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *