Свято, доступне для всіх

Перефразовуючи класика, який писав про «Свято, яке завжди з тобою», про фестиваль «Файне місто» відтепер можна казати: свято, доступне для всіх.

Окрім власне феєрії музики на будь-який смак та інших розважальних приємностей, які супроводжують фести, цей реальний «двіж» – уявний мегаполіс зі своїми мікрорайонами, площами і вулицями – це свято віднині має і соціальне та просвітницьке навантаження.

«Файне місто»-2018 чи не перший український фест такого рівня, організатори якого замахнулися на доступність. Поки в більшості наших населених пунктів немає елементарних пандусів на входах до аптек чи лікарень, не кажучи вже про школи, крамниці чи ресторани, тернопільська команда «Файного» запросила на свій фест людей з інвалідністю-візочників і створила для них комфотні умови.

Вхід для людей з інвалідністю І і ІІ групи був безкоштовним, для людей з ІІІ групою інвалідності з за півціни. Дістатися до фесту вони могли на соціальному таксі. На території фестивалю повсюди були прокладені спеціальні доріжки, якими зручно було котитися колесам візка.

Неподалік головної сцени облаштували спеціальний поміст-підвищення, заїхавши на який, скориставшись пандусом, люди на візках могли зручно  розташуватися і безперешкодно бачити все, що відбувається на сцені.

Для гостей з інвалідністю був облаштований майданчик, де вони могли побавитися у м’яча, а решта охочих могли пройти «випробування незрячістю»: спробувати вибратися з лабіринту з зав’язаними очима.

І перших гостей, для яких це все облаштовувалося, не бракувало. Початок доступності  сфери розваг і масових заходів в Україні покладено.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії».

Фото автора.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *