Мистецький детектив від Тетяни ДУГАЄВОЇ: повернення Чернівцям фрески, яка зникла понад 70 років тому

 

 

Євген Максимович (1857-1928).
Митрополит Сільвестр, захисник церковної культури та мистецтва. 1893 р. Фреска. Праворуч зображений Євген Максимович (автопортрет). Поруч нього стоїть Епамінонда Бучевський

 

Саме так – понад сім десятиліть – чекав на зустріч з чернівчанами історичний твір Євгена Максимовича «Митрополит Сільвестр, захисник церковної культури та мистецтва», створений у кінці ХІХ століття далекого 1893 року.

Ніхто не знав, що тут над дверима є фреска Євгена Максимовича. Так тривало понад 70 років

 

Інформація про точне місце розташування композиції в Резиденції митрополитів Буковини і Далмації з’явилася 2020 року у числі №24 газети «Версії» в публікації Тетяни Дугаєвої «Монументальне мистецтво Чернівців: Відоме й невідоме від Євгена Максимовича».

Відома чернівецька мистецтвознавиця, яка нині проводить свою пошукову роботу перебуваючи за кордном, розповіла про  творчість відомого буковинського художника Євгена Максимовича. Пані Дугаєва познайомила читача з декоративно-монументальними творами митця, серед яких, зокрема, згадувався й ескіз театральної завіси для новозбудованого чернівецького театру. Прикметно, що дослідниця й популяризаторка буковинського мистецтва,  не тільки розповіла про фреску уславленого митця, яка прикрашала Митрополичу резиденцію, але й уперше показала сучасному буковинському читачу чорно-білу світлину цього твору.

Пані Тетятна розповіла, зокрема, що після тривалого дослідження знайшла  у журналі «Boabe de grâu» за 1934 рік повідомлення про місце розташування цієї монументальної живописної композиції. Там повідомлялося, що фресковий розпис міститься в портику лівого крила митрополичого палацу Чернівців. Наведено було також і детальний опис усіх персонажів, зображених там. Цікаво, що на фресці ми побачили й автопортрет художника. А сам твір має авторський підпис.

Крім того, пригадує п.Дугаєва, цінним джерелом інформації для неї став і хронікально-документальний кіножурнал про Резиденцію «Jurnal sonor» 8/1939» (ONC), де був  кадр багатофігурної композиції Євгена Максимовича «Митрополит Сільвестр, захисник церковної культури та мистецтва».

А від літа 2020 року фреска Євгена Максимовича – з нами! Вона дійсно міститься в інтер’єрі ЧНУ над дверима на вході до колишньої іконописної школи псаломщиків Резиденції митрополитів Буковини і Далмації.

 

Як уже йшлося, дана публікація з цими відомостями побачила світ 11 червня 2020-го у паперовому варіанті газети «Версії» , а вже 28 серпня на сторінці Facebook Історико – архітектурного музейного комплексу ЧНУ імені Юрія Федьковича з’явилося повідомлення про те, що ретельно обстеживши вказане в статті місце і розчистивши нашарування фарби, вдалося виявити  фреску Євгена Максимовича. Вона  дійсно міститься над дверима під зафарбованим склом в IV корпусі – приміщенні географічного факультету, де раніше була Школа псаломщиків.

Сьогодні, завдячуючи Тетяні Дугаєвій, колишній директорці чернівецького Художнього музею,  монументальним твором відомого буковинського художника можуть милуватися студенти, викладачі й гості Чернівців.

Воістину вкотре переконуєшся, що за умов допитливого розуму та високого професіоналізму, вдається й сьогодні, заглядаючи та досліджуючи минуле, робити відкриття. Титанічна робота чернівецької мистецтвознавиці Тетяни Дугаєвої є цьому підтвердженням.

«Версії»

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *