Мистецька душа Августи Кохановської: Спогад про уславлену художницю

Буковинська художниця Августа Кохановська народилася влітку 1868 року — 6 липня в Садгорі.

Франц Мач. Кліо, муза історіографії.
Портрет Августи Кохановської (?).
Полотно, олія.

Її ім’я віддавна є широко відомим. Адже після закінчення навчання в одному з кращих навчальних закладів Європи у Віденській школі декоративного та прикладного мистецтва твори художниці прикрашали практично кожну чернівецьку мистецьку виставку.

У творчому доробку Августи Кохановської є чимало майстерно виконаних автопортретів. За допомогою створеного нею автопортрета під час навчання на другому курсі, вдалося атрибутувати твір її викладача «Кліо».  В образі Кліо професор Мач зобразив свою студентку Августу Кохановську.

Августа Кохановська. Автопортрет. 1896. Відень.   Папір, олівець. Франц Мач. Кліо, муза історіографії.  Портрет Августи Кохановської (?).

Портретні твори й пейзажі Августи Кохановської мали жвавий попит і в Чернівцях, і у Відні. Цікавий факт повідомляла чернівецька газета «Bukowinaer Post» за 4 лютого 1913 року. Коли 1912 року наше місто відвідав ерцгерцог Карл Франц Йозеф, він побував на крайовому продажі мистецьких творів на Herrengasse (тепер вулиця Ольги Кобилянської). Там він «віддав данину поваги художниці Буковини Августі Кохановській за кілька пам’ятних картин та видів Галіції та Буковини, які йому особливо сподобалися… та переслав їй на знак визнання переслав їй золоту брошку, прикрашену діамантами з ініціалами та короною».

Золота брошка, яку Августа Кохановська отримала від ерцгерцога Карла Франца Йозефа.

У тогочасній місцевій періодиці часто зустрічаємо численні схвальні відгуки про виняткову творчу вдачу мисткині, про її «романтичну душу, яка завжди перебуває в постійному пошуку найбільшої виразності».

…Здавалося, що нічого не віщувало змін у її житті…. Та невдовзі, з нез’ясованих причин, вона залишила місто назавжди…

Після 1920 року вона проживала у Польщі та Австрії, де продовжувала працювати та брати участь у виставках. А 1927 року її життя раптово обірвалося. Августа Кохановська померла 7 грудня 1927 року в торунській лікарні.

Чернівці з глибоким сумом сприйняли втрату улюбленої мисткині. У некролозі газета “Czernowitzer Deutsche Tagespost” від 28 грудня 1927 року писала:

Некролог. Співчуття з приводу смерті Августи Кохановської.

“Czernowitzer Deutsche Tagespost”, 28 грудня 1927 року.

«Смерть буковинської художниці.

7 грудня цього місяця відому буковинську художницю Августу Кохановську після нетривалої хвороби забрала невблаганна смерть у Торуні на Віслі.

Покійну художницю та її яскраве мистецтво багато хто з чернівчан тепло згадує. Деякі виставки, які вона проводила у нашому місті до війни, привернули багато уваги та зустріли одностайні оплески. Це свідчить про високі якості та великий талант покійної художниці. Її роботи отримали високе схвальне визнання в мистецьких колах і серед поціновувачів мистецтва Заходу, особливо у Відні. Її твори отримали загальновизнану високу оцінку публіки й преси в найбільш прихильній і доброзичливій формі.

Фройляйн Кохановська мала справжню мистецьку душу, яка знаходила чудове, колоритне вираження в її творах, значну частину яких вона присвятила буковинським мотивам. Вона могла б ще багато створити чудових мистецьких творів, тому нас щиро засмучує її смерть».

У сучасній Україні твори Августи Кохановської зберігаються в кількох чернівецьких музеях. Її творчості присвячений окремий зал експозиції Художнього музею. Твори мисткині представлені також в обласному Краєзнавчому музеї та Чернівецькому літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської.

Тетяна Дугаєва, мистецтвознавиця, членкиня Національної Спілки художників України.

Добірка статей з репродукціями творів художниці «Мої митці – Августа Кохановська. Статті 2010-2018 років»  розміщена на сайті Тетяни Дугаєвої https://sites.google.com/view/tdugaeva/articles

Електронний варіант книги «Мої митці. Художня культура Чернівців…», Львів, 2019 є у вільному доступі тут https://drive.google.com/…/1taZVTcRt…/view

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *