Мистецтво щастя. Борис Негода: 70

Борис Негода. Фото. 2014 р
Новый рисунок (1)

Борис Михайлович Негода – Заслужений художник України, професор кафедри мистецьких дисциплін Кам’янець-Подільського Національного університету імені Івана Огієнка, член Національної спілки художників України (Чернівецька обласна організація). Працює в галузі станкової графіки та малярства. Народився 8 квітня 1944 року у с. Калиня Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Проживає у місті Кам’янці-Подільському. Закінчив Київський художній інститут, де навчався на факультеті графіки (1968-1974). Митець є активним учасником всеукраїнських, зарубіжних та персональних  виставок від 1972 року. Його твори зберігаються у музеях України та приватних колекціях. Він є першим  лауреатом Обласної премії ім. В. Розвадовського та лауреатом Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка в галузі образотворчого мистецтва.

Борис Негода – художник, чиї твори полонять дивовижним світом краси, життям, щастям та світлом. Це стосується як офорту «Свято весни на Буковині», так і ніжно-кольорової пастелі «Незримий літ блакитно-голубого птаха». Ці дві композиції – з 17 творів митця, які зберігаються у Чернівецькому художньому музеї.

Новый рисунок (2)

Борис Негода. Свято весни на Буковині. 1979, папір, офорт. Чернівецький художній музей

«Свято весни на Буковині»  один з ранніх графічних творів Негоди, в якому митець з властивою йому творчою імпровізацією та технічною вправністю передає своє зачудування весняним пробудження буковинської землі. Створений образ випромінює жагу до життя. Автору блискуче вдалося передати оксамитову глибину тіней, витончену гру світла та вражаючу м’якість соковитих ліній,   утворених різцем на металевій пластині. Твір можна оглянути у постійній музейній експозиції Художнього музею.

Значний графічний доробок  Бориса Негоди складають ілюстрації до творів П. Тичини, О. Кобилянської, М. Стельмаха тощо; серії та цикли «Лірницькі пісні Поділля», «Сни дитинства»; серії станкових аркушів у техніках –  літографія, офорт, суха голка, резерваж, меццо-тинто, гравюра на цинку та міді.

До малярства Борис Негода звернувся лише 1993 року, створивши низку акварелей «Сни дитинства». Пізніше з’явились серії «Верлібри пастелі» та «Пастелі».

Новый рисунок (3)

 Борис Негода. Незримий літ блакитно-голубого птаха. 1996, пастель. Чернівецький художній музей. Подаровано автором

Музейний твір 1996 року «Незримий літ блакитно-голубого птаха» є казково- мерехтливим пейзажем, напрочуд поетичним і  водночас таким, що збуджує фантазію глядача. Відчуття чарівної таємничості додає композиції магічне сонячно-бірюзове сяйво та примарне місто з куполами-маківками у блакитній імлі. Життєстверджуюча пастель несе у собі заряд позитивних емоцій.ня. Її символіко-образний характер є надзвичайно характерним для творчості Бориса Негоди, про що свідчать твори наступного періоду.

Минуло майже 20 років. За цей час постало кілька циклів творів, виконаних у новій техніці – техніці олійної пастелі. В них митець виступає як творець образів, які  додають сили духу і радості та яскраво утверджують ідею української самосвідомості та народності. Усеріях «Скіфи», «Ангели», «Шеченкіана», «Козацький скоропис», «Метаморфози» красномовно втілені  наміри самого художника: «Я хочу проливати світло на людей… Так мені самому світліше на душі». Такий оптимізм та натхнення митець передає своїм учням та власним дітям художникам Ользі та Андрію, які високо цінують «магнетичну особистість батька з його зажди радісною душею, яка окриляє та надихає». Водночас через події нинішнього дня Борис Негода зазначає: «Літо – сонячний і світлий час. І серце болить через те, що відбувається зараз в нашій Україні. Серце хоче, щоб усе скінчилося добре та якнайшвидше, і щоб запанував той сонячний мир і спокій, який панує в цих картинах».

Новый рисунок (4) Борис Негода. Ескізи оформлення книги «Митці Буковини». 1998, папір, туш, акварель. Чернівецький художній музей

*У наведених цитуваннях автор статті посилається на записи, які опубліковані у мережі Facebookна сторінках художників Бориса Негоди, Андрія Негоди та Ольги Негоди-Бучковської.

 

 

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Мистецтво щастя. Борис Негода: 70”