Імпровізація – душа кераміки…

24 серпня  у галереї «SweetАрт-Знання» відкрилася виставка робіт учасників ІІ Міжнародного пленеру художньої кераміки “Буковина-2015”. Виставка триватиме до 7 вересня.

Raku_cv05

Raku_cv03

Raku_cv04

Раку – японська техніка випалення кераміки. Ієрогліф “Раку” означає “радість”.
Походження стилю раку пов’язане з традиційною чайною церемонією: для цього ритуалу використовувалися прості предмети, серед яких найголовнішою була чашка, передавана від одного гостя до іншого. Особливість стилю раку ще полягає в тому, що керамічна поверхня декорує не повністю, на ній залишаються ділянки глини, що стискується; колір глини змінюється від сірого до чорного. У техніці «раку» головне імпровізація, несподіванка і ризик.
Експериментування – це «душа» раку. Багато керамісти складають фарби, вживаючи прозору або білу готову основу, і змішують її в процентному відношенні з оксидами металів. Для здобуття перламутрового блиску до глазурі додається оксид вісмуту в пропорції 3-4%. Для досягнення золотистого і сріблястого ефекту металевого блиску використовується нітрат срібла в пропорції 2-3%.

Raku_cv07

Учасники пленеру – митці з України (Київ, Львів, Донецьк, Ужгород, Чернівці), Румунії, Молдови та Японії.
Наталія Богомаз, організатор пленеру, сподівається, що на основі представлених робіт у Чернівцях буде створено музей сучасної художньої кераміки.

Raku_cv08

Після відкриття виставки відбулася мистецька акція – у сусідньому з галереєю дворику димар бомбосховища автори виклали мистецькою плиткою.
Фотозвіт про цю акцію і виставку за посиланням – ІЗ РАДІСТЮ У СТИЛІ ТЕХНІКИ “РАКУ”…

Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *