Українці Севастополя намагаються зберегти свою культуру

“Ми єсть народ! Ми ж нічого поганого не робимо”

Останній рік став справжнім випробуванням для українців, які тимчасово чи постійно живуть у Севастополі. І тут живе певна кількість українців, які і в нових реаліях намагаються зберігати свою самобутню культуру.

Кореспонденту сайта «Крим. Реалії» вдалося поспілкуватися з директором Музею побуту Західної України ім. Івана Снігура, членом західноукраїнського земляцтва «Буковина» Іванною КУЗМЕНЮК.

– Діяльність музею сьогодні триває, – каже Кузменюк. – Я не можу сказати, що нас якось утискують або ображають. Політичного тиску ми поки що, слава Богу, не відчули. Не думаю, що такі установи, як музеї, мають перебувати під пресингом влади. Ми ж нічого поганого не робимо.

Та все ж, за словами Кузменюк, внаслідок політичних метаморфоз, певні труднощі музей зазнав-таки. Першочергово  це стосується зв’язку. Бо «відход» українських мобільних операторів з Криму застав зненацька багатьох місцевих жителів. До того ж, у Севастополі змінили стаціонарні телефонні коди і виникають проблеми з відвідуванням музею.
– Зрештою, музей ще не пройшов перереєстрацію. Ми – приватна установа, тож і перереєструватися маємо як приватна юридична особа. З цим виникли певні проблеми, але ми сподіваємося їх подолати. Минулий курортний сезон був відверто слабким – хто б що не казав – тож наш заклад відчув дефіцит туристів, як і всі інші музеї Севастополя. Та наша організація розрахована не стільки на приїжджих, скільки на місцевих жителів, які здебільшого мало знайомі з побутом і культурою західних українців, – розповіла Іванна Кузменюк.

Життя земляцтва в «російському» Криму

Директорка повідомила також, що нині земляцтво перебуває в періоді стагнації. Але це, за її словами, знову ж таки, не пов’язане із політикою. «Близько двох років тому помер засновник та ідейний натхненник нашої громади, відтак земляцтво живе менш активно, ніж раніше. Знаю, що деякі члени земляцтва після торішніх подій виїхали на материкову Україну, інші залишилися і далі живуть у Севастополі», – каже Кузменюк.

Раніше під патронатом земляцтва часто організовувалися різного роду заходи, в основному, культурні, й ніяких перешкод з боку влади не було. «Що буде зараз – поки важко відповісти, але я сподіваюся, що все залишиться, як і раніше. Не думаю, що для нинішньої влади буде доцільним заважати нашому розвитку. Повторюся, ми ж нічого поганого не робимо. Хтось із представників нинішньої влади говорив про те, що Кримський півострів має бути територією злагоди. Так от, ми й позиціонуємо цю злагоду. Злагоду міжетнічну і полікультурну, яка має залишатися, незважаючи на жодні політичні чвари», – підсумувала Кузменюк.

Давид АКСЕЛЬРОД, «Крим. Реалії»

P.S. Цей матеріал передрукувала «Кримська світлиця» за 30 січня 2015 р.

 Довідково: За результатами Всеукраїнського перепису населення 2001 року, в Севастополі українці становили 22,4% населення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *