Чернівці: культурна хроніка 2009

Заклади культури міста у 2009 році заробили майже 9,5 мільйонів гривень

Установи культури Чернівців торік надали платних послуг населенню на суму 9 мільйонів 478 тисяч гривень. Зокрема, клубні заклади надали платних послуг на 1 млн. 145 тис.грн, школи естетичного виховання – 341,7 тис. грн., парки, 3 млн.979 тис. грн., три кінотеатри – на понад 4 млн. грн. Про це повідомив начальник міського управління культури Григорій Волинець.

Для забезпечення функціонування установ культури у 2009 році з міського бюджету було виділено понад 13,7 мільйонів гривень, що на 6% більше, ніж у 2008 році. Однак, у зв’язку із фінансово-економічною кризою, було зменшено видатки на проведення капітальних ремонтів, реставрацію, реконструкцію установ культури та придбання основних засобів. На зазначені потреби торік було профінансовано лише 339,1 тис. грн., що становить 39% від аналогічних видатків у 2008 році.

Не зважаючи на обмеженість фінансування, торік вдалося провести капітальний ремонт бібліотеки-філії №2 для дітей, відремонтувати каналізаційні мережі та придбати газовий котел для муніципальної бібліотеки, добудувати туалети в музичній школі №3, виготовити проект реконструкції водопостачання Будинку естетики та дозвілля та системи газового опалення музичної школи №1.

За рахунок власно зароблених коштів установи культури торік придбали основних засобів на 62,3 тис. грн., що у 2,3 рази більше, ніж у 2008 році.

Довідково. Станом на 1 січня ц.р. у Чернівцях працює 54 установ культури міського підпорядкування: 2 кінотеатри, 2 парки культури і відпочинку, 5 шкіл естетичного виховання, 22 бібліотеки та 14 установ клубного типу.

У Чернівцях торік провели понад 4 тисячі культурно-мистецьких заходів

Змістовне дозвілля чернівчан забезпечують 13 клубних установ, в яких працюють 59 любительських об’єднань і клубів за інтересами, 6 фізкультурно-оздоровчих гуртків та 119 колективів художньої творчості, в яких займаються понад 3 тисячі учасників.

Свою творчість мешканцям міста дарують 417 учасників аматорських колективів, які гідно носять звання « народний» та « зразковий». В їх числі 6 оркестрових та інструментальних колективи, 8 – вокально-хорових, 4 – хореографічні, 5 – театральних, 1 – фольклорний. Лише чотири з цих колективів (народний драматичний колектив Центрального Палацу культури, народний аматорський фольклорний колектив « Барвистий розмай» культурно-просвітницького центру, народна аматорська студія вокального мистецтва «Bellcanto» Центру дозвілля дітей та юнацтва парку ім.Ю.Федьковича та ВІА «Метроном» Будинку естетики та дозвілля) надають платні послуги.

Аматорські колективи міста беруть участь у міжнародних, всеукраїнських та обласних фестивалях-конкурсах. Зокрема,торік вони вибороли 24 перемоги на 16 фестивалях-конкурсах різних рівнів. Зокрема, народний ансамбль бального танцю «Промінь « став володарем Гран-Прі на ІІ Всесвітньому дитячому фестивалі «Орфей», що проводився в Італії в м. Єзоло.

Торік силами клубних установ міста було проведено 4066 культурно-мистецьких заходів, які відвідало понад 360 тисяч осіб. 1140 з цих заходів було спрямовано на дитячу та підліткову аудиторію.

У Центральному парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка торік проведено 207 масових заходів,в яких взяли участь майже 63 тисячі чернівчан і гостей міста. У парку « Жовтневий» проведено 92 фізкультурно-оздоровчих заходи, з яких 27 для дітей.

Вихованці музичних шкіл міста вибороли 14 Гран-Прі

В п’яти школах естетичного виховання міста навчаються 1660 дітей та працює 183 досвідчених педагоги. .

Торік учнями музичних шкіл міста здобуто 191 перемогу на обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах,втому числі 14 Гран-Прі, 53 перших місця, 55 других місць, 69 третіх місць, а 9 учнів шкіл естетичного виховання стали переможцями обласної мистецької програми «Нові імена України – 2009».

Учні художньої школи ім.. М.Івасюка торік взяли участь у 15 виставках ? 4 міжнародних, 2 всеукраїнських,6 обласних та 3 міських. Загалом виставочною роботою було охоплено 90% учнів цієї школи.

Бібліотеки Чернівців торік обслужили майже 50 тисяч читачів

Книжковий фонд бібліотек міста становить 663,6 тисяч примірників. Торік його було поповнено на 4,4 тисячі книг. Загалом за рахунок бюджетних коштів було придбано книг на суму 42 тис. грн. Книговидача торік становила 1033,2 тис. екземплярів, бібліотеками міста було обслужено 48,4 тис.читачів.

Для оперативного розкриття фондів та інформаційного забезпечення користувачів у Чернівцях сформовано електронний каталог книжкового фонду центральної бібліотечної системи міста.

Торік бібліотеками міста проведено 209 масових заходів – виставок, диспутів, днів інформації, історичних годин та творчих зустрічей з літераторами.

Понад 216 тисяч чернівчан торік відвідали кінотеатри

Три кінотеатри міста торік обслужили 216,3 тисячі глядачів, що на 38,3 тисячі більше,ніж у 2008 році.

Кінотеатрами продемонстровано 8505 кіносеансів. В репертуарі кінотеатрів пріоритетне місце займають кінострічки американського виробництва, які становлять майже 80% від показу усіх стрічок.

За результатами фінансової діяльності, торік кінотеатр «Чернівці» отримав лише 4,9 тисяч гривень чистого прибутку, а кінотеатр ім. І.Миколайчука – 19 тисяч гривень збитків.

Обидва міських кінотеатри потребують значних вкладень для оновлення матеріально-технічної бази. Гострою для цих установ залишається проблема кадрів, зокрема їм не вистачає кіномеханіків із спеціальною освітою.

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *