Через 100 років Україні настане «Кагарлик»?

КАГАРЛИК ШИНКАРЕНКО

Київський журналіст презентував у Чернівцях роман, написаний у «Facebook»
Журналіст «Телекритики», письменник, блогер Олег ШИНКАРЕНКО представив у Чернівцях перший в Україні мультимедійний роман «Кагарлик».
Події книги переносять читача у період через 100 років після окупації України Росією, внаслідок чого наша країна повернулася до середньовіччя. Головний герой, чию свідомість використали для виготовлення суперкомп’ютерів російських військових супутників, намагається повернути втрачену через це пам’ять, а також свою дружину. Для цього він вирушає у загадкове місто Кагарлик, де після випробування новітньої зброї час зупинився назавжди.
Критики вже охрестили книгу першим в Україні романом-антиутопією та порівнюють його із «Дорогою» Кормака Маккарті й творами російського постмодерніста Володимира Сорокіна, який, до речі, став одним з епізодичних персонажів «Кагарлика».
За словами автора, це такий собі незвичний літературний експеримент, написаний з використанням усіх можливостей соцмереж. Щодня письменник публікував на своїй сторінці у Facebook 100 слів роману. Кожний уривок починався трохи зміненою першою фразою відомої книги. До прикладу, Шинкаренко цитував Біблію, «Мобі Діка» Мелвілла, «Дон Кіхота» Сервантеса , «Борислав сміється» Франка тощо. Час від часу автор додавав до посту аудіозаписи звуків ударів по різних предметах: «Звуки кімнати», «Пральна машина». Люди могли коментувати уривки роману, пропонувати свій варіант розвитку сюжету і цим самим стати неофіційними співавторами книги.
– Найкраще у «Facebook» – це можливість постити будь-який мультимедійний контент: музику, відео, фото. Все це стає частиною роману, – розповідає письменник. – До того ж не треба витрачатися на рекламу.
Тематика книги теж була обрана невипадково:
– Коли обмірковував сюжет, думав про фобії українців. А чого бояться українці на загал, а не лише окремо філологи чи домогосподарки? Війни. Наприклад, з Росією, оскільки на час написання книги це було найбільш ймовірно. Тоді ж вирішив, що це буде такий утопічний роман, але з гумором. Бо, як автор, хотів посміятися над цими фобіями і таким чином їх знешкодити.
Що ж до назви роману, то Шинкаренко її обрав через абсурдну ситуацію, яка сталася в містечку Кагарлик на Київщині під час перевиборної кампанії. Місцевий кандидат від Партії регіонів запросив Жана-Клода Ван Дамма агітувати за себе в кагарлицькому Клубі культури. Авторові здалося запрошення відомого кіноактора до непримітного українського містечка таким же безглуздим та абсурдним, як і теперішня ситуація в Україні.
У планах Олега Шинкаренка написати роман про журналістів та їхню роботу, який має робочу назву «Інститут захисту реальності». Автор висловив в ньому фантастичне припущення, що все, про що напишуть журналісти, відбуватиметься насправді. Тобто, коли вони намагатимуться спотворювати реальність, вона спотворюватиметься насправді, що призведе до катастрофічних наслідків.
Від себе додам, що насправді не таке вже й фантастичне це припущення.
Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *