Час духу й душі слов’янства

dni-01

утвердили Дні слов’янської культури в Словаччині, в яких узяли участь буковинці.

Окрасою Днів, безперечно, став міжнародний фольклорний фестиваль «Славіца», де окремою сторінкою – «Живий вогонь слов’янського роду» –Буковину репрезентували чернівецький Театр вогню Костянтина Желіховського, театр танцю Віри В’юги, Анна Ванзуряк із Димки Глибоцького району з автентичним виконанням народних пісень, виставки й майстер-класи художників Олександра Литвинова та Марини Рибачук, ювелір-вернісаж Костянтина Кравчука, а також добірка творів художників Ігоря Хілька та Людмили Богдан. Прикметно, що твори пані Людмили розкупили вмить. Казали: до душі припала творча манера мисткині. Вона цікаво переосмислила декоративність і образну систему українського народного малярства. Саме це найбільше припало до душі учасникам та гостям імпрези.

– Буковинці збагатилися на нових друзів. Через півроку в картинній галереї Ністри, яка, власне, й приймала Дні слов’янської культури, відбудеться виставка творів буковинських митців, – розповідає організатор поїздки, голова культурно-мистецького фонду «Ватра» Галина Осадчук.

Як відомо, два роки поспіль з ініціативи цього фонду в Чернівцях відбувається фестиваль «Живий вогонь». Цього року він вийшов на міжнародну орбіту. Виступ буковинців у Словаччині отримав значний резонанс. Ідея «Живого вогню» сподобалася гостям з Франції, Бельгії, Португалії, Китаю, Білорусі, Австрії, Чехії, Молдови, Румунії, Туреччини. На рівні посольств цих країн уже ведуться переговори про виступи буковинців у згаданих країнах.

«Живим вогнем» опікуються Міністерство культури і туризму та Міністерство закордонних справ України. Гасло народної дипломатії – якнайширше познайомити сусідів, далеких і близьких, із творчістю буковинців і ближче запізнатися з українцями зарубіжжя – раз від разу набуває все конкретнішого змісту.

Цього разу буковинська делегація привезла до Ністри, де жили творці слов’янської писемності Кирило й Мефодій, бібліотечку українських книг.
Вперше у форматі Днів слов’янської культури відбулася науково-практична конференція «Час духу і душі слов’янства». Філософські, естетичні, гуманітарні проблеми, які вона порушила, стосуються альтернатив глобалізації в царині культури, духовності, освіти.

Олена ЧАЙКА, спеціально для «Версій», фото Даніеля БЛАНКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *