Не перевірено: біодобавки

Популярність біологічно активних добавок (БАДів) порівнювана хіба що з телесеріалами. А чим же вони є насправді?

У вас нестача…

Почнімо з визначення. Біологічно активні добавки – це «концентрати натуральних або ідентичних натуральним біологічно активних речовин, призначені для безпосереднього вживання або введення до складу харчових продуктів із метою збагачення раціону харчування людини окремими біологічно активними речовинами чи комплексами таких (з листа-вкладиша).

Коли виводиш на ринок товар, створюй на нього стійкий попит. У випадку з БАДами знайдено вишуканий, навіть геніальний хід: усі люди харчуються неправильно! От усі геть, поголівно! Причин маса: харчування незбалансоване, продукти неякісні, в них немає потрібних харчових речовин… Головне – у харчах абсолютно кожної людини на планеті не вистачає чогось життєво важливого! Врятувати може лише постійне вживання БАДів, бо вони створені саме для порятунку людства.

Отже, постійно капаючи на мозок споживача, харчовий продукт піднято до статусу панацеї. До того ж, БАДами як досить прибутковим бізнесом, зацікавилися представники мережевого (чи багаторівневого) маркетингу.

100% натуральний… канцероген

БАДи рекламують як «тільки природні компоненти» – на противагу «хімії», «синтетиці» та іншій «ненатуральності». Зауважимо: у миш’яку, мухоморах або цикуті немає й міліграму синтетики! Тож «натуральний» – не обов’язково синонім «корисного», тим паче «безпечного».

Існує, до прикладу, аристолохієва кислота, алкалоїд з плодів кірказону (Aristolochia). Вона широко використовувалася в різних БАДах як спалювач жирів. Перші тривожні сигнали пролунали ще 1993-го, коли в одному з медичних журналів з’явилося повідомлення про пацієнтів бельгійської «схуднувальної» клініки, яка практикує лікування трав’яними біодобавками. У 105 пацієнтів розвинулася патологія нирок, зокрема, у 18 жінок це був рак.

Медикам і організаціям із захисту прав споживачів знадобилося майже 10 років, щоби довести високу нефротоксичність і канцерогенність кислоти. Тільки 2001-го заборонили її реалізацію в США, згодом у багатьох інших країнах. Однак китайські добавки, наприклад, із кірказоном маньчжурським періодично з’являються на ринку, а на відповідних сайтах ще й досі «висять» рецепти, в яких кірказон рекомендується до вживання при «серцевих та ниркових набряках».

Про яку ж натуральність може йтися, коли сировина піддається хімічній обробці з використанням у кращому випадку етилового спирту, як не ефірів, а то й альдегідів. Консерванти, стабілізатори, віддушки, барвники, покращувачі смаку – усе це використовується й у біодобавках. А виробники «забувають» чи «соромляться» писати про це на коробочках з «натуральними пігулками».

Краще за ліки?

Препарат випускається за давніми рецептами забутих цілителів, – зазначається в рекламі більшості біодобавок. БАДи маскуються під лікувальні засоби: таблетки, капсули, сиропи, ті ж принципи упаковки, навіть назви нагадують медикаменти. Виробники та й продавці не надто полюбляють словосполучення «біологічно активна добавка», надаючи перевагу слову «препарат». Для розширення цільової аудиторії «під соусом» профілактики та лікування БАДи можна рекомендувати будь-кому.

Ще цікавіше, що біодобавки подаються як препарати, які не мають протипоказань, але надзвичайно ефективні при величезному спектрі різноманітних захворювань. Одна й та ж добавка може пропонуватися як засіб покращення зору, зміцнення кісток і позбавлення від хронічного запалення придатків матки.

Медицині ж відома незаперечна істина: чим ширше спектр дії, тим більше побічних ефектів у препарату. До того ж, у будь-якого, навіть супернатурального, інгредієнту завжди буде як мінімум одне «але»: індивідуальне несприймання. Величезні переліки протипоказань до лікарських засобів – це наслідок багаторічних клінічних досліджень на тисячах або й на десятках тисяч хворих. Це означає, що купуючи ліки, людина купує деякі гарантії та достатньо тривалу історію досліджень.

No comments!

Рецептури БАДів містять десятки інгредієнтів. В одному препараті можуть бути намішані амінокислоти, вітаміни, екстракти рослин. Хто й коли перевіряв їхній сукупний ефект? Тож безпечність – найслабша ланка у біодобавок. Так, їх, безперечно, досліджують перед отриманням свідоцтва про держреєстрацію. Але ж БАДи реєструються не як ліки! І часто-густо фактичний склад препарату надто сильно відрізняється від зразка. Коли за підробкою ліків ще слідкує держава, то виробник БАДу має «пасти» власну продукцію самотужки.

На кожній упаковці харчової добавки, що продається на території Америки, зазначається: «Інформація, зазначена на даній упаковці не оцінювалася Управлінням з контролю за продуктами харчування та ліками. Даний продукт не призначений для діагностики, лікування чи профілактики якихось захворювань».

Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, лікар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *