Аркадій ТОМУЛЕЦЬ: невипадкова зустріч у бібліотеці

 

Не втомлююсь повторювати, наскільки яскравий, глибокий, змістовний літературний простір Чернівців. І одна з місцин цього простору – літературно-мистецький клуб «Дебют» при Чернівецькій обласній бібліотеці ім. М. Івасюка. Понад 3 роки його діяльності не лише згуртували  непересічних авторів, а й збагатили літературний ареал новими високохудожніми творами. Їх у кожного автора зібралося  не на одну книгу.

Щоправда, книговидавнича політика сьогодні не сприяє тому, щоби вартісні твори виходили в світ у друкованому вигляді. Відтак «Дебют» знову «дебютував»:  започаткував цикл авторських програм, об’єднаних спільною назвою «Невипадкові зустрічі».

На зібраннях «Дебюту» кожний автор знайомив нас із прем’єрами – щойно написаними творами і ми пересвідчувалися, що їх варто виносити на загал, хоча б у такій, усній формі.  І ми запросили чернівчан, для яких література і читання – це спосіб життя, на авторський вечір Аркадія Томульця: від першого дня Аркадій Кузьмович є незмінним учасником клубу.

Говорити про творчість бенефеціанта і легко, і непросто водночас. Автор різноплановий, різнобічно обдарований, він не працює з примусу й заради кон’юнктури. Твори його дихають щирістю, за рядками чи то прозових, чи поетичних творів видно духовно і емоційно багату особистість із яскравою харизмою актора-виконавця і співака!  

Свою програму Аркадій Кузьмович вибудував таким чином, що аудиторія сприйняла 2-годинну  імпрезу на одному диханні. Тематично згруповані блоки – «Лірика», «Сім’я», «Українські вірші», «Містика», «Театр», «Шортики» – наповнені  поезією, прозовими етюдами і оповіданнями в супроводі пісень як квінтесенції кожного циклу давала можливість поринути у багатий світ художника слова і художника у прямому розумінні слова: А.Томулець досконало володіє  технікою монотипії, із якою ми мали нагоду познайомитися цього вечора.

Легке для сприйняття слово, вміле оперування ним для занурення до найсокровенніших тем, акторське виконання – чим автор взяв у полон присутніх – далеко не повний перелік авторських чеснот. Ми поділяли його талант перевтілення у своїх героїв, проживали і радість, і смуток, шукали сенс буття, поринали в юність… «8 травня», «Кодекс честі»,  «Немає спокою нескореній душі», «Мабуть, не так туман огорнув місто», «Мого життя остання треть іде…»…  Автор не оминув і класиків, які займають у його світосприйнятті особливе місце – Й.Бродського, С.Єсєніна, згадав і прийдешній 80-річний ювілей В.Висоцького. А твори про загального улюбленця  – пса Амура – пересвідчили, що таким прийомом – через філософію собаки – автор передає нам життєву мудрість. Символ року для автора не просто чотирилапий друг, а, в певній мірі член родини. Як  впевнений автор, «собаки знають щось таке, що знає Бог. І живуть поряд  з нами для того, щоб навчити нас розуміти. І знати».

Дві години ми  переймалися добром і щирістю, освідчувалися в любові, співчували «дяді Володі» в його непростому життєвому шляху – раніше успішного заступника міністра, а нині одинака поважного віку, щиросердного, здатного розуміти проблеми ближнього і виявляти справжні цінності людських стосунків. Ми  поверталися в дитинство під чудові вірші для дітей під умовною назвою «Шортики» і навіть збагатилися афоризмами на кшталт «Ніч – це за суттю мумія дня» .

 Аркадію Томульцю підвладне у звичайному помітити незвичайне і передати словом так, щоб це диво-дивовижне побачив кожний.

З реплік присутніх: «Стільки років знайомий з Аркадієм і з його творчістю – а сьогодні він відкрився мені з незвичайного боку…», «Дуже грамотна композиція вечора: ані слова зайвого»…

«Невипадкові зустрічі» взяли дуже вдалий старт. Байдужих не було.

На цей рік ми вже спланували авторські зустрічі «Дебютівців». Я впевнена, чернівчанам необхідні такі  неформальні літературні  авторські програми, які наповнюють позитивом і оптимізмом, долучають до сучасного літературного життя, розширюють коло авторів, яких сьогодні можна сміливо називати – без реверансів – майстрами Слова.

Ольга СЕРЕБРІЯН, модератор клубу «Дебют», провідний бібліотекар Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *