Майстер-класи з «шахер-махеру-2017» від буковинських слуг народу

Повчальні історії про те, як украсти в держави й не понести заслуженого покарання, зібрані а матеріалів правоохоронних органів області та публікацій у центральних ЗМІ

 

Поки електроенергія дорожчає,  Дністровська ГАЕС витрачає мільйони на легковик

ПАТ «Дністровська ГАЕС» 29 травня 2017-го затвердило повідомлення про намір укласти договір з переможцем торгів ТОВ «ЗС Авто еліт» стосовно придбання легкового авта за 2,05 млн грн. Про це повідомили в системі «Прозорро». Фірма продала позашляховик «Audi Q7 3.0 TDI quattro S line» – на таких машинах «катається» політична еліта й олігархи. Пікантність ситуації не тільки у захмарній вартості легковика, а ще й у тому, що 2016-го року чистий прибуток зазначеної компанії становив 1,83 млн грн що менше від вартості цієї машини!!!

 

Сторожинецький та Путильський лісгоспи підозрюють (поки тільки підозрюють!) у нанесенні шкоди державі. Мабуть, тому, що шкодили разом із особами, близькими до БПП

Прокуратура Києва підозрює посадовців ДП «Сторожинецьке лісове господарство» та ДП «Путильське лісове господарство» у зловживанні службовим становищем і нанесенні шкоди державним інтересам. Про це стало відомо з двох ухвал Печерського райсуду Києва, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження №42017100000000529.

З матеріалів суду невідомо, які саме підозри у прокуратури стосовно діяльності посадовців двох державних лісгоспів. Це перші звернення до суду слідчих у цій справі. Та в обох клопотаннях прокурор попросив доступ до тендерів лісгоспів від 1 січня 2014 року до сьогодні, у яких учасником було ТОВ «Метрудтранс». Слідчий клопотав також про доступ до угод лісгоспів із зазначеною фірмою, актів виконаних робіт і платіжних документів. Суд ці клопотання задовольнив.

З «Вісника державних закупівель» відомо, що Путильський лісгосп 2014-го замовляв «Метрудтрансу» послуги з перевезення лісу на суму 2,06 млн грн, Сторожинецький лісгосп в 2014-2015 замовляв фірмі такі ж послуги на суму 12,46 млн грн.

Засновником і директором «Метрудтрансу» 2007-2013 рр. був Артем Мініч. Наразі власником фірми значиться Володимир Пашко. Артем Мініч щонайменше до початку 2013 р. був засновником ТОВ «Укрзернотранс-К», пізніше його частку переоформлено на того ж Володимира Пашка. Відомо, що в «Укрзернотранс-К» у 1999-2012 рр. на посаді комерційного директора працював Руслан Сольвар, який від жовтня 2012 року є народним депутатом. На останніх виборах Сольвар балотувався від партії «Блок Петра Порошенка», входить до комітету Верховної ради з питань транспорту.

Наприкінці 2016-го ТОВ «Екскомсервіс» і ТОВ «Ордон Вест» з оточення Солвара розіграли між собою тендери на перевезення імпортного вугілля з Південно-Африканської Республіки для ПАТ «Центренерго». Керівником наглядової ради цього ПАТ був призначений Олександр Візір – колишній помічник першого заступника голови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка, давнього бізнес-партнера президента Петра Порошенка.

 

Бізнес від сільського голови: узяв хабар на 50 тисяч, заплатив штрафу – 25 тисяч. Усе решта – навар.

Дмитру ЛАКУСТІ, 36-річному батьку трьох дітей і сільському голові Зеленого Гаю пощастило менше, аніж директорам лісгоспів: йому довелося розв’язати гаманця. Заскоченого на хабарі у $1700 за обіцянку вплинути на вирішення земельного питання Лакусту покарали штрафом у 25,5 тис. грн. Про це йдеться у вироку Новоселицького райсуду від 25 липня, яким затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором і сільським головою Дмитром Лакустою.

Згідно з матеріалами справи, торік у середині лютого сільський голова за винагороду у $2 тис. (а це і є приблизно 50 тисяч гривень) пообіцяв підприємцю «вплинути» на службових осіб ГУ Держгеокадастру в Чернівецькій області й забезпечити таким чином отримання підприємцем в оренду 9 га  землі для ведення сільськогосподарського виробництва.

Хабар сільський голова отримував у кілька етапів. Правоохоронці заскочили його 15 травня під час отримання третього й останнього «траншу» в $1 тис. При цьому, як зазначається в матеріалах справи, з отриманої тисячі Лакуста взяв собі лише $700, повернувши підприємцю $300 «для створення [собі] позитивного іміджу».

Загалом голова отримав від підприємця $1700. Такі дії чиновника органи досудового розслідування кваліфікували за ч.2 ст. 369-2: одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави. Втім, спочатку Лакусті інкримінували ч.3 ст.368 ККУ, про що свідчить повідомлення прес-служби Нацполіції про затримання сільського голови. Зауважимо, що за цією статтею чиновнику загрожувало від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна,  а за ч.2 ст. 369-2 – штраф від 750 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі від 2 до 5 років.

Як одну статтю кримінального кодексу перекваліфікували на іншу, невідомо, але 29 червня між прокурором та обвинуваченим була укладена угода про визнання винуватості, у якій сторони «дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 2 ст. 369-2 КК». Лакуста «вину повністю визнав, у вчиненому щиро розкаявся та активно сприяв розкриттю злочину» і в підсумку отримав покарання у 25,5 тис. грн штрафу!!!!

 

Як голова райради організував та очолив злочинну группу з видобування піску та  гравію

Ще менше, аніж попереднім героям, «підфартило» Петру ГЕОРГІУ. Колишнього голову Герцаївської райради засудили до 3 років ув’язнення за організацію незаконного видобутку піску і гравію на річці Прут. Про це йдеться у вироку Герцаївського районного суду.

Навесні 2015-го, будучи головою райради, Георгіу організував і очолив злочинну групу, яка незаконно видобувала гравій у селі Лунка, з подальшим продажем його мешканцям та приватним підприємцям. До справи голова райради залучив директора підконтрольного райраді КП «ГАРІПТ» (Герцаївське агентство з розвитку інфраструктури та планування території)  Михайла Чоропіту та приватного підприємця. За півтора місяця вони незаконно видобули та продали 985 кубометрів гравію та піску. Завдані збитки слідство оцінило у 201,5 тис. грн.

Петро Георгіу своєї вини не визнав. Заявив, що його обмовили, а пред’явлені обвинувачення назвав політичним замовленням. Він стверджував, що коли й «цікавився діяльністю ГРКП «ГАРІПТ», це лише тому, що до нього як голови райради неодноразово зверталися за сприянням у покращенні стану доріг у районі.

Своєю чергою, директор КП Михайло Чоропіта визнав свою вину частково. Він заперечував змову з головою райради і підприємцем, визнав факт незаконного видобутку гравію, однак «лише у тих випадках, «коли необхідна була якісна суміш», оскільки в закагатованій було забагато глини». Чоропіта запевняв, що його діяльність була законною, «оскільки кошти, що поступали на рахунок підприємства, витрачені на погашення боргів, оплату праці, ремонт доріг, мостів, доріжок в районі».

Суд визнав Петра Георгіу винним у зловживанні службовим становищем та в незаконному видобутку корисних копалин загальнодержавного значення й засудив його до 3 років ув’язнення та штрафу у 8500 грн. Крім того, йому на 3 роки заборонено обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями. Чоропіта отримав аналогічне покарання. Вирок ще не набрав законної сили, оскільки не сплив термін подачі апеляції.

Зауважимо, що спочатку Георгіу та Чоропіті інкримінували привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, про що свідчить повідомлення прокуратури Чернівецької області. За цією статтею їм загрожувало від 3 до 5 років обмеження волі або ж від 3 до 8 років ув’язнення із забороною  обіймати певні посади. Крім того, у повідомленні йшлося про більше мільйона гривень завданих збитків. Але зрештою вони отримали покарання за значно легшою статтею та й збитки зменшилися уп’ятеро.

Матеріали стосовно ще одного учасника групи – приватного підприємця – були виділені в окреме провадження. Він пішов на співпрацю зі слідством і підписав угоду про визнання винуватості, яку 15 березня 2016 року затвердив Герцаївський суд. Його визнали винним у незаконному видобуванні корисних копалин, вчиненому організованою групою, й засудили до штрафу у 6 тис. 800 грн із конфіскацією екскаватора.

 

В управлінні капітального будівництва ОДА «коригують» акти виконаних робіт

Поліція підозрює посадовців Управління капітального будівництва Чернівецької ОДА, Хотинської РДА та ТОВ «МГБ Буд-Торг» у підробці актів виконаних робіт на суму 3,43 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Шевченківського райсуду м. Чернівці, куди слідчий звернувся із клопотанням в рамках кримінального провадження № 12017260000000143 від 24.01.2017 р.

В листопаді 2015 року УКБ Чернівецької ОДА за результатами тендеру уклало угоду з «МГБ Буд-Торг» на будівництво акушерського корпусу в Хотині вартістю 15,5 млн грн. Скільки років мали будувати той корпус – невідомо. В подальшому сторони уклали додаткову угоду, за якою на 2015 рік було передбачено роботи на суму 3,43 млн грн. Роботи внесли до актів приймання робіт за грудень 2015 року та оплатили в повному обсязі.

Слідство  встановило,  що в листопаді 2016 року  посадовці ОДА та «МГБ Буд-Торг» склали акт коригування, яким замінили види робіт, що були виконані роком раніше. Нікого не спинило те, що реально «відкориговані» роботи були виконані ще у 2006-2008 роках, хоча не були оплачені, та знову вписані до тендерної документації. Поліція звернулася до суду із клопотанням про доступ до рахунків фірми в ПАТ «Апекс-Банк», і суд це клопотання задовольнив.

«МГБ Буд-Торг» засноване 2013 року, її власниками з рівними частками в статутному капіталі вказані Юрій Гулик, Володимир Мулик та Руслан Бурдейний. Саме Бурдейний був директором фірми, від вересня минулого року цю посаду обіймає Михайло Григор’єв.

Звіт про результати торгів з обрання переможцем «МГБ Буд-Торг» УКБ Чернівецької ОДА підписав Юрій Штефуник, який зараз перебуває на посаді заступника голови цього управління.

 

Не всі журналісти – бідні

Матір чернівецького прокурора має «Porsche», а сестра – маєток у Романкові, що на Київщині. Зате сам прокурор має «чисту» декларацію

Марія Мазепа з Вижниці Чернівецької області потрапила до поля зору видання «Наші гроші» після того, як у червні 2014 купила «Porsche Panamera» 2013 року випуску з об’ємом двигуна 2997. Про це стало відомо з витягу транспортного реєстру МВС.

Марія Мазепа – журналіст районної газети і жодного бізнесу не має. Зате вона – матір начальника управління нагляду в кримінальному провадженні прокуратури Чернівецької області Павла Огродюка. Про останнє відомо зі сторінки самої Марії Мазепи у соцмережі «Одноклассники».

 За кілька місяців після купівлі Porsche, у вересні 2014 Марія Мазепа купила ділянку в с. Чагор Чернівецької області. Наразі на землі уже зведений будинок.

На сестру прокурора Павла Огродюка Оксану Огродюк 2011 року реєструвався котедж площею 243 кв. м та 0,1 га землі під ним у с. Романків на Київщині. Це – закрите котеджне містечко «Сонячна долина». У березні 2017-го такий же будинок неподалік Огродюк купив Андрій Пасішник – перший заступник гендиректора «Укртранснафти», щодо якого САП веде кримінальне провадження за переписку з міністром економіки «Я від Кононенка».

Оксана Огродюк бізнесу не має, у своєму профілі в соціальній мережі Facebook указала, що раніше працювала юристом, 2009 року закінчила КНУ ім. Т. Шевченка; розлучена.

Декларація прокурора Павла Огродюка за 2016 рік – порожня. Прокурор вказав лише, що безоплатно користується 35-метровою квартирою сестри Оксани Огродюк у Чернівцях. Заробітна платня Павла Огродюка за рік  – 179 тис. грн.

Іван ДУПА, оглядач

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *