«А давайте без слів?»

У Чернівецькому обласному художньому музеї протягом місяця експонуватиметься виставка двадцяти фотографів місцевого фотоклубу «Позитив». На огляд відвідувачів виставлено майже сто робіт, виконаних у різних жанрах: репортажі, портрети, пейзажі, архітектура, люди тощо. Серед них – як кольорові світлини, так і класичні чорно-білі.

– Ми досить довго думали над темою фотовиставки, поки хтось із наших хлопців не запропонував: «А давайте без слів?» – розповідає керівник фотоклубу Ігор ТИМОФІЙЧУК. – Тому що фотографія – вона сама по собі інформативна. Тому така назва несе глядачу певний підтекст, щоби він шукав смисл в самій фотографії, без слів…

Щороку наш фотоклуб влаштовує подібну фотовиставку без визначених напрямків та тем. Це певна звітна робота за рік, тож ми хотіли максимально представити різні жанри, в яких працюють члени нашого фотоклубу.

За словами пана Ігоря, якщо більшість інших фотоклубів зазвичай експериментують із «кольором», то позитивчан найбільше чомусь ваблять саме чорно-білі фотографії.

– Чорно-білі фотографії – це вже, мабуть, наша доля. Нас часто про це питають, і ми самі не можемо пояснити – чому… Люди вже навіть звикли: якщо вже ми влаштовуємо якусь фотовиставку – буде багато чорно-білих фотографій!

Цікаво, що фотоклуб утворився чотири роки тому завдяки бажанню і… каві!

– Нас було спочатку чотири чоловіки, ми зустрічалися за кавою і міркували, як було б добре, щоб у Чернівцях було таке місце, де можна було б збиратися і спілкуватися про фотографії, – згадує пан Ігор.

Зараз фотоклуб об’єднує 22 ентузіастів, для яких фотографія стала не лише хобі, а й невід’ємною частиною життя. Спільно з навчально-методичним центром культури Буковини, позитивчани вже провели більше 40 виставок у Чернівцях та інших містах України і Румунії, розпочали роботу з польськими та австрійськими фотомитцями.

– Плануємо з осені організувати в нашому місті якісь серйозні навчальні курси – щоби не просто навчити користуватись фотоапаратом, – каже Ігор Тимофійчук. – Гадаю, нам вдасться залучити до них людей, які могли б навчити і баченню, і філософії фотографії…

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *