Телефонні шахраї перевіряють чернівецьких підприємців на «вошивість»

49648_1

Аферисти телефонують бізнесменам, представляючись начальником міської податкової інспекції та вимагають хабаря

Останнім часом у місті вкотре акти­візувалися телефонні аферисти. Схема видурювання грошей проста: з одно­разової телефонної картки злочинець телефонує підприємцю і, представившись начальником міської податкової, вимагає гроші за сприяння у перевірці або просто «допомоги». Діють псевдоподатківці через посередників – водіїв таксі: пакет з обумов­леною сумою треба віддати таксисту. Водіїв використовували «в темну»: отримані кошти вони перераховували на вказані їм шахраями номери мобільних телефонів на кілька тисяч, а собі залишали 50-100 гривень винагороди.

У ДПІ м. Чернівців заявляють твердо, що ніхто з податківців підприємцям не телефонував і грошей не вимагав. На думку начальника податкової Ярослава Городенського (ім’ям якого саме й при­криваються аферисти), такі факти підри­вають авторитет податкового відомства й знижують рівень довіри до її працівників, які чесно виконують свої обов’язки.

– Подібні випадки ми фіксуємо від початку нинішнього року, – розповідає п. Городенський. – Невідомі особи телефо­нували керівникам підприємств і, предста­вившись моїм іменем, або вимагали хабаря, або ж просто просили «позичити» кошти, натомість обіцяли «вирішити» певні спра­ви. Наші підрозділи з боротьби з корупцією спільно з підприємцями, які погодилися співпрацювати, кілька разів затримували посередників. Коли ми телефонували на номери зловмисників, нам відповідали чоловіки з яскраво вираженим російським акцентом і з використанням тюремного жаргону. Через це ми припускаємо, що дзвінки надходили із місць позбавлення волі, ймовірно, зі східних регіонів України. Упіймати шахраїв майже неможливо, адже вони швидко змінюють номери телефонів.

Якщо скористатися пошуковою сис­темою інтернету, можна знайти повідо­млення про шахрайські схеми псевдо­податківців фактично з усіх регіонів України. Так звані «спадкоємці» Остапа Бендера «відпрацювали» просту й дієву схему видурювання грошей з українців. Шахраї можуть навіть підробляти голос особи, якою вони представилися. Це не дивно, адже керівник податкової інспекції та його заступники є публічними особами, часто беруть участь у різних заходах, виступають на радіо і телебаченні. До того ж, мисливці за «легкими» грошима без особливих зусиль можуть вивідати різноманітну інформацію про суб’єкта господарювання та деталі його діяльності через інтернет. А отримати гроші можна не виходячи з дому, або навіть відбуваю­чи покарання в місцях позбавлення волі!

В УМВС у Чернівецькій області ствер­джують, що розслідування таких справ часто тягнеться місяць, а то й рік. По- перше, потерпілі не завжди вчасно звер­таються до міліції, а, по-друге, у право­охоронців немає достатньо юридичних підстав затримати зловмисників, адже ті, мовляв, уже затримані та відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Дивує, що подібні злочини відбуваються буквально під носом у правоохоронців, а вони нічого не можуть вдіяти.

Та найбільше дивує те, що ця схема взагалі спрацьовує, виходить, деякі під­приємці готові давати хабара. Здавалося б, після подій Майдану рівень корупції в суспільстві мав би знизитися, та ось таке бажання підприємців легким шляхом «порішати» свої справи лише підживлює корупційну систему. Тобто, якби люди не виявляли готовності платити, у чинов­ників не виникало би бажання брати. Як наголошує головний закон економіки, попит породжує пропозицію. І суспіль­ству, щоби побороти корупцію на верхах, слід вийти за рамки корупційної системи: відмовитися від отримання та надання хабарів і нарешті навчитися самим дотри­муватися закону й захищати свої права.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *