Все – на продаж… І людські органи – теж?

Ситуацію пояснює Віктор БАЧИНСЬКИЙ, начальник Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи, професор БДМУ.

«Медики вилучали у донорів-трупів анатомічні утворення, тканини, їх компоненти, фрагменти для продажу і виготовлення біоімплантатів…», «автомобіль з людськими органами виявили у Миколаївській області…» – подібними повідомленнями рясніли усі новини центральних каналів України нещодавно, чим і викликали у глядачів, м’яко кажучи, «мурашки на тілі». Мимоволі починаєш задумуватися, невже бажання наживи стало настільки важливим, що навіть після смерті людини на її трупі намагаються збагатитися?

– Інформація, яка звучала – була надто поспішною, – стверджує головний судмедексперт області, – адже щоби точно сказати, чи це дійсно злочин – повинна бути доказова база. Чому сумніваюся, злочин чи ні – поясню. Є постанова кабінету міністрів від 24. 04. 2000 року № 695 «Деякі питання реалізації Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини». Згідно з цією постановою, в Україні існує близько 70 державних і комунальних закладів охорони здоров’я та державних наукових установ, які мають право проводити діяльність, пов’язану з трансплантацією органів та інших анатомічних матеріалів людини. У цей перелік входять і Чернівецьке бюро судово-медичної експертизи, а також і Обласна клінічна лікарня. Мова не йде про трансплантацію внутрішніх органів для пересадки. Для цього повинні бути спеціальні операційні, лабораторії, суперстерильні умови. Адже, наприклад, серце при правильних умовах може зберігатися 2 години, нирка – 6-7 годин… Жоден морг в Україні не здатен трансплантувати орган. У нас працює всього кілька таких закладів, один з них – у Запоріжжі.

Крім того, в нашій державі є фірми, які, забирають внутрішні органи для досліджень.

Низькорослі раси (японці, китайці) останнім часом стають вищими. Секрет в тому, що з гіпофізу померлої людини виготовляють гормон росту.
Людські рештки застосовують і в косметології, і в медицині.

За словами начальника обласного бюро судмедекспертизи, видалення людських фрагментів не може відбуватися без обов’язкового юридичного супроводу. Тобто, установа, зазначена в постанові кабміну, повинна мати сертифікат, дозвіл на такі дії, – пояснює Віктор Тодосович. – Крім того, обов’язково повинна бути письмова згода родичів померлого з вилучення тих чи інших анатомічних структур. Повинно бути зафіксовано, які саме частини видалені. Тобто, Закон дозволяє вилучати частини тіл померлих, інше питання – чи правильно все це юридично оформлено, – наголошує п. Бачинський.

– На Буковині таких фірм, які б займалися вилученням людських органів, немає, – каже судмедексперт. – Хоча до нас приходили з пропозиціями, наше обласне бюро судово-медичної експертизи видаленням фрагментів тіл не займається. Та якщо людина має бажання після її смерті віддати своє тіло на благо медицини, вона повинна написати заяву до бюро судово-медичної експертизи. У Чернівецькій області охочих віддати своє тіло на благо науки поки що не було.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *