ОБЕРЕЖНО: ФАЛЬШИВІ ЄВРО!

В Україні з’явилися підроблені євро великих номіналів. Зокрема, це банкнота 500 євро зразка 2002-го.

Фальшива купюра має серійний номер P25001122816 і номер кліше F001E2. У підробці всі зображення, крім серійного номера чорного кольору на зворотному боці, виконані офсетним друком. Рельєфні елементи зображень імітовані тисненням паперу, попередили у Національному банку.

 
Автор: НБУ
Підроблена купюра склеєна з двох аркушів. Водяні знаки і штрих-кодовий імітовані друком всередині склеєних аркушів паперу.
Підроблена купюра склеєна з двох аркушів. Водяні знаки і штрих-кодовий імітовані друком всередині склеєних аркушів паперу.

Серійний номер чорного кольору виконаний поліграфічним способом, який подібний оригіналу. У справжній банкноті 500 євро обидва серійних номера – чорного і фіолетового кольорів, виконані високим способом друку.

Крім того, підроблена купюра склеєна з 2 аркушів. Водяні знаки і штрих-кодовий імітовані друком усередині склеєних аркушів паперу.

 Оптично змінне зображення "500" у правому нижньому кутку на зворотному боці банкноти імітовано оптично перемінної фарбою. Ефект зміни кольору з фіолетового на оливково-зелений наявний, але кольори від оригіналу відрізняються по відтінку.
Оптично змінне зображення “500” у правому нижньому кутку на зворотному боці банкноти імітовано оптично перемінної фарбою. Ефект зміни кольору з фіолетового на оливково-зелений наявний, але кольори від оригіналу відрізняються по відтінку.

У фальшивих 500 євро захисну стрічку замінили полімерної смугою всередині склеєних аркушів паперу. Частини наскрізного елемента – цифрове позначення номіналу “500”, при розгляді банкноти проти світла поєднуються.

Тексти “500 EURO 500 EYPΩ”, на відміну від оригіналу, мають нерівні краї. Оптично змінне зображення “500” у правому нижньому кутку на зворотному боці банкноти імітовано оптично перемінної фарбою. Ефект зміни кольору з фіолетового на оливково-зелений наявний, але кольори від оригіналу відрізняються за відтінком.

Інфрачервоний захист і магнітний захист імітовані подібно оригіналу.

Європейський центральний банк припиняє друкувати банкноти номіналом 500 євро першої серії. В обіг їх ввели 2002-го. 17 із 19 центральних банків Єврозони з 27 січня 2019-го не випускатимуть в обіг банкноти 500 євро. Deutsche Bundesbank та Oesterreichische Nationalbank продовжать їхній випуск до 26 квітня цьогоріч. Банкноти номіналом 500 євро залишаються законним платіжним засобом, але правоохоронці будуть пильніше контролювати їхній оборот. Тому експерти кажуть про активне перекачування як справжніх, так і фальшивих банкнот у Східну Європу і країни колишнього СРСР.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *