Припинили спробу вивезти з України релігійний стародрук

19 березня п.р. Cлужбою безпеки України спільно з прикордонниками та митниками на МАПП Порубне в рейсовому автобусі «Чернівці-Сучава» у громадянина України, який слідував до Румунії, серед ручної поклажі виявлено та вилучено молитовник-часослов. Порушник намагався вивезти, із приховуванням від митного контролю, релігійний стародрук за кордон для ймовірної реалізації.

Це книга, приблизна дата виготовлення якої – середина ХІХ ст., написана старослов’янською мовою, друкованим способом. За попередніми висновками фахівців видання є церковно-слов’янським календарем та збірником деяких молитов. Для встановлення істинної цінності вилученого стародруку буде проведена додаткова експертиза.

Однак, на підставі Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» даний предмет релігійного культу не може бути вивезений за межі території України без спеціального дозволу. Знаючи про це громадянин вирішив переправити книгу до суміжної країни, приховавши її від митного контролю.

Слідчими Управління порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.ст. 15 ч.2 та 201 ч.1 КК України (контрабанда історичних та культурних цінностей). Триває слідство.

Невперше Управління СБ України в Чернівецькій області припиняє спроби нечистих на руку «ділків» незаконно вивезти за кордон історичні та культурні цінності, які є національним надбанням.

Так, 9 жовтня 2007 року співробітниками Управлінням спільно з сумськими колегами та Глухівською митницею припинено спробу незаконного переміщення через державний кордон до Російської Федерації стародруків культового характеру: “Каноника” (виготовлений орієнтовно у ХVІ –ХVІІ ст. в Гродненській друкарні), “Требника” (перша половина ХVІІІ ст.) та “Псалтиря” (початок ХХ ст.), які відносяться до старообрядницької церкви.

Прес-група УСБ України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *